Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
dr hab. inż.

Krzysztof Buksa

prof. URK
Imiona
Krzysztof
Nazwisko
Buksa
Stopnie i tytuły
dr hab. inż. prof. URK
PBN ID
1540779
plan zajęć
Zaloguj się, aby zobaczyć więcej.

Podstawowe informacje o użytkowniku

profesor uczelni w jednostce Wydział Technologii Żywności

Terminy konsultacji dla studentów

Konsultacje:
środa 11.00-13.00

Zainteresowania

- zastosowanie technik chromatograficznych w badaniach żywności: HPLC, HPSEC, TLC
- analiza budowy i właściwości polisacharydów: skrobi, pentozanów oraz pozostałych polisacharydów nieskrobiowych
- analiza substancji kształtujących aromat pieczywa (kwasów karboksylowych, alkoholi)
- analiza bioaktywnych składników ziarna zbóż
- badania składu chemicznego kaw rożnego rodzaju
- ocena właściwości mąki żytniej, pszennej, owsianej, kukurydzianej
- wypiek chleba żytniego i pszennego

Koordynowane przedmioty

13/14L - Cereal processing T.KTW.CERPR.SM.TTZTZ
14/15L - Cereal processing T.KTW.CERPR.SM.TTZTZ
15/16L - Cereal processing T.KTW.CERPR.SM.TTZTZ

Prowadzone przedmioty