Metody badań eksperymentalnych 1 A
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBE1.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 A |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
"Zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna). Metody badań w analizie surowców, półproduktów i produktów żywnościowych. Analiza sensoryczna (podstawy i zastosowanie). Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. Weryfikacja przydatności metod analitycznych." |
Literatura: |
1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 4. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 5. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 6. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. Umiejętności - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu Kompetencje społeczne - jest gotów do: - rozplanowania działań prowadzące do wykonania badań - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Gohar Khachatryan, Karolina Królikowska, Władysław Migdał, Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Aleksander Poreda, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.