Metody badań eksperymentalnych 3 M
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBE3.SM.TTZMZ.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 3 M | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot umożliwia studentowi teoretyczne i praktyczne zapoznanie się z metodami badań eksperymentalnych stosowanych w technologii żywności i obejmuje metody chemiczne, instrumentalne i sensoryczne. W ramach przedmiotu student zyskuje także wiedzę oraz umiejętności związane z prawidłowym planowaniem eksperymentów naukowych oraz prawidłowa interpretacja uzyskanych wyników badań. Praca w laboratorium powiązana jest ściśle z przyswojeniem i przypomnieniem podstaw teoretycznych stosowanych metod. |
||
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1. Omówienie struktury pracy pisemnej. 2. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. 3. Przedstawienie działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. 4. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). 5. Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
||
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Procedura dyplomowania oraz przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Załącznik nr 2 (www.wtz.urk.edu.pl) 2. Majchrzak J., Jadwiga Majchrzak, Tadeusz Mendel. 2010. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wrocław 3. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław UZUPEŁNIAJĄCA 1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - sformułować cel, zakres pracy, zestawić literaturę, skonstruować tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. - precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotować i przedstawić pracę/prezentację (pisemną lub ustną). KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - świadomej odpowiedzialności za poufność niektórych działań, szczególnie dotyczących ujawniania wyników badań naukowych i prac rozwojowych oraz danych osobowych. - właściwego wyboru priorytetów służących realizacji określonych celów i/lub zadań. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie prezentacji - udział w ocenie końcowej 100%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Halina Gambuś | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Anna Dobosz-Kobędza, Dorota Gumul, Jarosław Korus, Stanisław Kowalski, Dorota Litwinek, Marek Sikora, Gabriela Zięć, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.