Elektyw 4: Właściwości i zastosowanie skrobi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.4EL2.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 4: Właściwości i zastosowanie skrobi |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi właściwościami surowców skrobiowych, metodami produkcji skrobi i jej modyfikatów oraz ich wykorzystaniem w przemyśle spożywczym ze szczególnym uwzględnieneim browarnictwa. |
Pełny opis: |
Wykłady: Skrobia – morfologia, biosynteza, właściwości fizyczno-chemiczne Produkcja skrobi z ziemniaków i surowców pokrewnych. Tapioka i sago. Produkcja skrobi zbożowych. Przemiał kukurydzy na mokro. Modyfikacje skrobi metodami fizycznymi i chemicznymi – wykorzystanie produktów modyfikacji w technologii żywności Hydroliza skrobi przy użyciu metod chemicznych i enzymatycznych Ćwiczenia: Ziemniak jako surowiec skrobiowy, wyosabnianie i charakterystyka skrobi ziemniaczanej Wyosabnianie i charakterystyka wybranych skrobi zbożowych Hydroliza skrobi. Charakterystyka hydrolizatów skrobiowych |
Literatura: |
Praca zbiorowa pod red. M. Pałasińskiego; Technologia przetwórstwa węglowodanów; PTTŻ Małopolska; 2005. W. Sikorski; Chemia Żywności; WNT, Warszawa 2002. Tegge G., 2010. Skrobia i jej pochodne. Wyd. PTTZ Oddział Małopolski |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: procesy wykorzystywane w przemyśle cukrowniczym do izolacji, oczyszczania i krystalizacji sacharozy budowę i właściwości skrobi, sposób jej powstawania i metody izolacji na skalę laboratoryjną i przemysłową właściwości skrobi naturalnych i modyfikowanych fizycznie i chemicznie chemiczne i enzymatyczne metody hydrolizy skrobi UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: oznaczyć zawartość sacharozy, inwertu i popiołu w surowcach i produktach przemysłu cukrowniczego, przedstawić i zinterpretować uzyskane wyniki dokonać analizy własciwości fizyczno-chemicznych modyfikatów skrobi otrzymanych metodami fizycznymi lub chemicznymi przeprowadzić hydrolizę skrobi i wyznaczyć jej szybkość KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: systematycznego poszerzania swojej wiedzy i podejmowania działań zwiększających aktywność zawodową kreatywnego rozwiązywania problemów oraz pracy samodzielnej i zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 25% - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 25% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.