Metody badań eksperymentalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBEK.SM.TJBJW.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Ćwiczenia Tematyka zajęć: Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności Analiza bioaktywnych składników żywności Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
||
Literatura: |
Podstawowa 1. N. Baryłko-Pikielna, I Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. M. Bączkowicz, T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska, Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 3. Y. Pomeranz i C. E. Meloan, Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. Uzupełniająca 1. M. Jarosz (red) 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej nowelizacja. Wyd IŻŻ Warszawa 2. J. Gawęcki, W. Wagner, Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 3. M. Jankiewicz, Z. Kędzior (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001 |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma zaawansowaną wiedzę o innowacjach w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Zna podstawy i wykorzystanie technik prognostycznych w przetwórstwie i dystrybucji żywności oraz technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy, pozyskuje w tym celu potrzebne informacje z literatury oraz innych źródeł. Stosuje podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Kreatywnie rozwiązuje problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. Jest świadomy potrzeby ciągłego pogłębiania wiedzy. Ma świadomość poufności niektórych danych, w tym wyników badań naukowych i rozwojowych. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia Zaliczenie ćwiczeń na podstawie zaangażowania w przygotowanie pracy dyplomowej, uczestniczenia w dyskusji wyników. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Marek Gibiński | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Dorota Gumul, Jarosław Korus, Stanisław Kowalski, Magdalena Krystyjan, Marcin Łukasiewicz, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Marek Gibiński | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Jarosław Korus, Stanisław Kowalski, Magdalena Krystyjan, Gabriela Zięć, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.