Metody badań eksperymentalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBEK.SM.TJBJW.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Ćwiczenia Tematyka zajęć: Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Nowoczesne metody w analizie jakości żywności Metody badań w ocenie bezpieczeństwa żywności Analiza składu chemicznego żywności Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Podstawowa 1. N. Baryłko-Pikielna, I Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. M. Bączkowicz, T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska, Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 3. Y. Pomeranz i C. E. Meloan, Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. Uzupełniająca 1. M. Jarosz (red) 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej nowelizacja. Wyd IŻŻ Warszawa 2. J. Gawęcki, W. Wagner, Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 3. M. Jankiewicz, Z. Kędzior (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma zaawansowaną wiedzę o innowacjach w kierunkach badań naukowych w zakresie technologii żywności, żywienia człowieka i dietetyki. Ma szczegółową wiedzę na temat naukowych podstaw technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz oceny jakości żywności. Zna zaawansowane metody w zakresie planowania i optymalizacji eksperymentów oraz opracowywania wyników badan. Zna zasady przygotowania pracy naukowej. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Pozyskuje potrzebne informacje z literatury oraz innych źródeł. Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy. Samodzielnie wykonuje zadania badawcze. Wykorzystuje, analizuje i interpretuje wyniki z zaawansowanych pomiarów zastosowanych do oceny jakości żywności. Stosuje podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i rozumie potrzebę ciągłego pogłębiania wiedzy. Śledzi i przyswaja nowości w nauce o żywności w celu uzupełnienia wiedzy. Kreatywnie rozwiązuje problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi, ma kompetencje do uczestniczenia w badaniach naukowych. Jest świadomy poufności wyników badań naukowych i prac rozwojowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia Zaliczenie ćwiczeń na podstawie zaangażowania w przygotowanie pracy dyplomowej, uczestniczenia w dyskusji wyników |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.