Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody badań eksperymentalnych 2

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.4s.MBEK.NM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0721) Przetwórstwo żywności Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Metody badań eksperymentalnych 2
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy: Dietetyka, 4 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Pełny opis:

Tematyka zajęć:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych"

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

MB2_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki (D2_W01 RT)

MB2_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej (D2_W01 RT)

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

MB2_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy (D2_U05 RT)

MB2_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące (D2_U07 RT)

MB2_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników (D2_U04 RT)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

MB2_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi (D2_K06 RT)

MB2_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego (D2_K04 RT)

Metody i kryteria oceniania:

Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Iwona Cieślik, Jacek Domagała, Iwona Drożdż, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Koronowicz, Anna Korus, Renata Kostogrys, Barbara Mickowska, Ewa Piątkowska, Agnieszka Pluta-Kubica, Anna Sadowska-Rociek, Elżbieta Sikora, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Kinga Topolska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Katarzyna Drzewowska, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Piotr Gębczyński, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Anna Korus, Magdalena Mika, Ewa Piątkowska, Jacek Rożnowski, Elżbieta Sikora, Radosława Skoczeń-Słupska, Jacek Słupski, Kinga Topolska, Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych"

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Adam Florkiewicz, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Joanna Kruk, Marcin Łukasiewicz, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski, Radosława Skoczeń-Słupska, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Magdalena Surma, Agnieszka Zawiślak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych"

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Barbara Borczak, Anna Korus, Magdalena Krystyjan, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Słupski, Rafał Ziobro
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych"

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-7 (2024-02-19)