Praktyka I (200 godz.)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.PRAK.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka I (200 godz.) |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
8.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Praktyka IA wstępna w szpitalu Praktyka IA - praktyka w ośrodku rehabilitacyjnym Praktyka IB - w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego Praktyka IB - w zakładzie cateringowym świadczącym usługi dla zakładów opieki zdrowotnej |
Efekty uczenia się: |
Praktyka IA wstępna w szpitalu Praktyka IA - praktyka w ośrodku rehabilitacyjnym WIEDZA - zna i rozumie: cele, organizację i funkcjonowanie szpitala/ośrodka rehabilitacyjnego, istotę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, pracę organów kontrolujących żywność, metody oceny stanu zdrowia oraz stanu odżywiania pacjenta hospitalizowanego w oddziałach szpitalnych/ośrodku rehabilitacyjnym, UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki, w porozumieniu z opiekunem zaplanować i zrealizować podstawowe projekty związane z obszarem dietetyki, wyszukiwać , dobrać i zastosować odpowiednie materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewidywać skutki podejmowanych działań stosować zasady BHP i dobrych praktyk w szpitalu/ośrodku rehabilitacyjnym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych, realizowania potrzeby ciągłego dokształcania się i rozwoju osobistego, ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, pracy z osobami przebywającymi w szpitalu/ośrodku rehabilitacyjnym, odnoszenia się do nich z należytym szacunkiem, formułowania porad. Praktyka IB - w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego Praktyka IB - w zakładzie cateringowym świadczącym usługi dla zakładów opieki zdrowotnej WIEDZA - zna i rozumie: specyfikę działania zakładu żywienia zbiorowego typu zamkniętego/zakładu cateringowego , funkcjonowanie systemu HACCP, problematykę związaną z przygotowaniem żywności dla konkretnych grup konsumentów, przepisy dotyczące żywienia zbiorowego, metody organizacji transportu, warunki magazynowania, schematy procesów produkcyjnych, zasady planowania produkcji UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki, w porozumieniu z opiekunem praktyk, zaplanować i przygotować posiłki dla określonej grupy konsumentów z uwzględnieniem specyficznych wymagań grupy, wyszukiwać , dobrać i zastosować odpowiednie materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewidywać skutki podejmowanych działań, stosować zasady BHP i dobrych praktyk w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego/zakładzie cateringowym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych, realizowania potrzeby ciągłego dokształcania się i rozwoju osobistego, ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin ustny. Ocena pozytywna na podstawie wypełnionego dzienniczka praktyk, opinii opiekuna praktyk, sprawozdania i pytań egzaminatora dotyczących przebiegu praktyk. Sprawozdanie powinno obejmować wszystkie zrealizowane punkty ramowego programu praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Małgorzata Bączkowicz, Renata Bieżanowska-Kopeć, Monika Cioch-Skoneczny, Adam Florkiewicz, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka-Poniatowska, Aleksander Poreda, Marek Sady, Elżbieta Sikora, Jacek Słupski, Bożena Stodolak, Anna Wisła-Świder, Teresa Witczak, Marzena Zając, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Iwona Cieślik, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Aneta Kopeć, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Stanisław Kowalski, Radosława Skoczeń-Słupska, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.