Technologia żywności i żywienie człowieka, stacjonarne, I stopnia
Informacje o programie studiów
Kod: | TTZXZ.SI.07 | |
Nazwa: | Technologia żywności i żywienie człowieka, stacjonarne, I stopnia | |
Tryb studiów: | stacjonarne | |
Rodzaj studiów: | I stopnia | |
Czas trwania: | 3,5 roku (7 semestrów) | |
![]() |
Kierunki: |
technologia żywności i żywienie człowieka |
![]() |
Kierunki do wyboru: |
technologia żywności i żywienie człowieka ![]() technologia żywności i żywienie człowieka ![]() technologia żywności i żywienie człowieka ![]() technologia żywności i żywienie człowieka ![]() |
![]() |
Jednostki: |
Wydział Technologii Żywności (od 00/01)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
| |||||
Główny tok nauczania
Pozostałe toki nauczania
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki z astronomią. |
|
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
Praca dypl. inżynierska (inż.) - Technologia Żywności - stacjonarne |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent ma wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nauk technicznych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego). Wie, jak zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić jej ekonomiczną kalkulację. Zna zasady marketingu, prawo żywnościowe oraz zasady prawidłowego żywienia człowieka. Wie jak posługiwać się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia. |
|
Dalsze studia: |
możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia stacjonarne (niestacjonarne) II stopnia, a także na studia podyplomowe |