Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SPIh.SI.TTZXX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
8.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe ma umożliwić studentom robocze zaprezentowanie założeń oraz stanu realizacji dyplomowej pracy inżynierskiej będącej rezultatem pracy studenta. Student zaznajamia się z formalnymi zasadami i warunkami pisania oraz obrony pracy dyplomowej (w tym przebiegu egzaminu dyplomowego). Dodatkowo uzyskuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie (przez pracowników Jednostki) działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków; Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Jabłonowska L., Wachowiak P., Winch S. (red.) 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. 3. Majchrzak J., Mendel T., 2009. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wyd. AE w Poznaniu. 4. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. 5. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf Literatura uzupełniająca: 1. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego Umiejętności Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - oceny aktywnego uczestnictwa w dyskusji - przygotowania i prezentacji własnej pracy dyplomowej Na ocenę 2 nie zna podstawowych zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego nie potrafi formułować i zestawiać podstawowych elementów pracy dyplomowej oraz nie wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób nie wykazuje świadomości potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego Na ocenę 3 zna niektóre zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego w stopniu podstawowym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy dyplomowej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia swojej pracy/prezentacji (pisemnie lub ustnie) na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego, ale nie uwzględnia tego w swoich działaniach Na ocenę 4 zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, ale nie uwzględnię ich w swoich działaniach w stopniu zadowalającym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy dyplomowej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację (pisemnie lub ustnie) na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i częściowo uwzględnia to w swoich działaniach Na ocenę 5 zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego i uwzględnię je w swoich działaniach potrafi formułować i zestawiać podstawowe elementów pracy dyplomowej oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z produkcją i przetwórstwem żywności pochodzenia zwierzęcego w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i uwzględnia to w swoich działaniach |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Władysław Migdał, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady, Joanna Tkaczewska, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Piotr Kulawik, Władysław Migdał, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady, Katarzyna Turek, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.