Metody badań eksperymentalnych 3 D
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBE3.SM.TTZDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 3 D |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne zapoznanie studentów z laboratoryjnymi metodami stosowanymi w badaniach żywności; obejmuje metody chemiczne, instrumentalne i sensoryczne wykorzystywane podczas badań prowadzonymi na potrzeby pracy magisterskiej wraz z analizą otrzymanych wyników pomiarów. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia laboratoryjne: Zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna). Metody badań w analizie surowców, półproduktów i produktów żywnościowych. Analiza sensoryczna (podstawy i zastosowanie). Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. Weryfikacja przydatności metod analitycznych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009 (Czytelnia WTŻ) 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie 2018 (Czytelnia WTŻ) 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności (Czytelnia WTŻ lub Katedry) Literatura uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 (Biblioteka UR) 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 (Czytelnia WTŻ) 3. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 (Biblioteka UR) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności. - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów. - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową. - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań. - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa wystawiania jest na podstawie zaawansowania realizacji pracy dyplomowej, oceniane są m.in. samodzielność studenta i postęp w realizacji części badawczej pracy magisterskiej, przekazanie i zaprezentowanie promotorowi wyników badań wraz z ich analizą statystyczną oraz wyciągniętymi wnioskami. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Gohar Khachatryan, Karolina Królikowska, Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Aleksander Poreda, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha, Angelika Wojtyś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Gohar Khachatryan, Paulina Pająk, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Ewelina Nowak, Paulina Pająk, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.