Metody badań eksperymentalnych 1 R
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBE1.SM.TTZRZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 R |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Analiza bioaktywnych składników żywności. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych. |
Literatura: |
podstawowa 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J., Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 3. Pomeranz Y., Meloan C.E., Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. uzupełniająca 1. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: w stopniu zaawansowanym zagadnienia dotyczące innowacji w kierunkach badań naukowych w zakresie technologii żywności. Zna zasady i wykorzystanie technik stosowanych w przetwórstwie i dystrybucji żywności oraz badaniach jej jakości. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy, pozyskuje w tym celu potrzebne informacje z literatury oraz innych źródeł. stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: kreatywnego rozwiązywania problemów związanych z prowadzonymi badaniami naukowymi. Jest świadomy potrzeby ciągłego pogłębiania wiedzy. świadomej odpowiedzialności za poufność niektórych danych, w tym wyników badań naukowych i rozwojowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie zaangażowania w przygotowanie pracy dyplomowej, uczestniczenia w dyskusji wyników. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul, Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Karen Khachatryan, Anna Konieczna-Molenda, Jarosław Korus, Karolina Królikowska, Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Paweł Szlachcic, Angelika Wojtyś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul, Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Dorota Gałkowska, Karen Khachatryan, Teresa Leszczyńska, Dorota Litwinek, Ewelina Nowak, Sławomir Pietrzyk, Joanna Sobolewska-Zielińska, Anna Wisła-Świder, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.