Technologia specjalizacyjna II A: Współczesne trendy w analizie i ocenie jakości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP2.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna II A: Współczesne trendy w analizie i ocenie jakości żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
7.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Nazewnictwo związków chemicznych zgodnie z Międzynarodową Unią Chemii Czystej i Stosowanej (IUPAC); Wykrywanie zafałszowań w żywności; Wykłady: Procedury próbobrania żywności; Zastosowanie certyfikowanych materiałów odniesienia, walidacja metod analitycznych. Zasady Dobrej Praktyki Laboratoryjnej; Metody przygotowania próbek do analizy; Procedury oczyszczania i ekstrakcji. Sposoby mineralizacji próbek żywności. Wpływ przygotowania próbek żywności na modyfikację jej składników; Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) w analizie żywności; Elektroforeza i elektroforeza kapilarna w badaniach żywności, wybór warunków i parametrów rozdziału; Metody miareczkowe w analizie żywności; Metody grawimetryczne w analizie żywności; Metody immunopomiarów i ich zastosowanie w analizie żywności; Szybkie metody mikrobiologiczne i sondy genetyczne w analizie żywności; Wykorzystanie chromatografii gazowej w analizie żywności; Chromatografia jonowa i żelowa w analizie żywności; Ćwiczenia Elementy walidacji metod analitycznych; Eliminacja błędów, ocena istotności różnic, analiza krzywych wzorcowych, wyznacznie LOD i LOQ, porównanie metod analitycznych, badania międzylaboratoiryjne; Substancje przedłużające trwałość żywności; Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego, benzoesowego, fosforowego oraz octowego; Spektrofotometryczne oznaczanie zawartości butylohydroksyanizolu; Substancje nieodżywcze; Oznaczanie zawartości kofeiny, garbników, fitynianów i rozpuszczalnego kwasu szczawiowego; Spektrofotometryczne oznaczanie zawartości żelaza, magnezu, fosforu i cynku; Barwniki żywności; Oznaczanie sumy karotenolidów, chlorofilu i antocyjanów oraz betalain metodami spektrofotometrycznymi; Spektrofluorymetryczne oznaczanie zawartości tiaminy, ryboflawiny i kwasu askorbinowego; Analiza właściwości antyoksydacyjnych żywności; Oznaczanie zawartości związków fenolowych i flawonoidów; Ocemna właściwości przeciwrodnikowych; Analiza własciwości redukcyjnych metodami FRAP i CUPRAC; |
Literatura: |
1. Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A. Analiza żywności Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego Gdańsk 2010 (w bibliotece KAiOJŻ). 2. Jankiewicz M., Kędzior Z (red) 2001 Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Wydawnictwo AR, Poznań, 2001. 3. Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa, 2000. 4. Cygański A. Metody spektroskopowe w chemii analitycznej. WNT, Warszawa, 2017. 5. Kubiński W., Niekurzak M., Kubińska-Jabcoń E. Badanie towarów spożywczych. PWN, Wraszawa, 2018. 6. Krełowska-Kułas M. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa, 1993. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - współczesne problemy/wyzwania jakie stoją przed nowoczesną analityką i kontrola jakości i bezpieczeństwa żywności; procedury pobierania i przygotowywania próbek oraz walidacji metod analitycznych; źródła błędów w analizie i wskazuje metody ich eliminacji; rolę i miejsce laboratoriów badawczo kontrolnych w systemie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności; - zagrożenia wynikające z biologicznego, chemicznego i fizycznego skażenia żywności oraz metody ich analizy; - metody instrumentalne stosowane w nowoczesnej analizie żywności; techniki separacji (chromatograficzne i elektroforetyczne) stosowane w analizie żywności; metody instrumentalne, w tym spektroskopowe, wykorzystywane w analizie składników bioaktywnych i zafałszowań żywności; Umiejętności - potrafi: - wykonać zadanie badawcze (samodzielnie lub pod kierunkiem opiekuna naukowego) wykorzystując sprzęt laboratoryjny i aparaturę; zaprojektować i przeprowadzić analizy dotyczące składu chemicznego, jakości i bezpieczeństwa produktu żywnościowego wraz z opracowaniem uzyskanych wyników; - zastosować metody statystyczne w zakresie planowania i optymalizacji eksperymentów oraz opracowania wyników badań naukowych, przedstawić w formie pisemnej i/lub ustnej opracowanie zawierające wnioski na temat badanego problemu; - pracować w zespole przyjmując w nim różne role; - planować i realizować swoje uczenie się oraz motywować w tym zakresie innych; Kompetencje społeczne - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; - wykazania zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności; - oceny rangi możliwych do podjęcia działań. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - pracy laboratoryjnej podczas ćwiczeń; - przedstawionych prowadzącemu kompletnych obliczeń dotyczących wykonanych podczas zajęć analiz, przygotowanie i oddanie sprawozdania; Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy uzyskać co najmniej 50% punktów. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 100%; |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Teresa Fortuna, Lesław Juszczak, Sławomir Pietrzyk, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
WYK
WYK
CWL
WYK
CWL
N WYK
WYK
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
WYK
CWL
N CWL
WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
CWL
CWL
WYK
WYK
CWL
CWL
N CWL
WYK
WYK
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.