Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SZBZ.NI.TTZTX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z prewencyjnymi systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności opartych na naukowej analizie przyczyn i skutków. Zakres przedmiotu obejmuje wybrane elementy systemów HACCP, norm ISO 9000 i ISO 22000 w zakresie ich opracowania, wdrażania i utrzymania. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia w części pierwszej omawiają rozwój badań nad zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymagań międzynarodowych i krajowych, znaczenie systemów bezpieczeństwa, systemów dobrych praktyk – GMP, GHP, GLP oraz obowiązkowego systemu HACCP. Omówiono zagrożenia bezpieczeństwa żywności – fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne, wtórne i krzyżowe. W ramach systemu HACCP prezentowane są zasady systemu, w tym metody analizy zagrożeń, etapy wdrażania systemu HACCP, sposób rozwoju systemu HACCP oraz dokumentowanie działań podejmowanych w tym systemie. W drugiej części omówiono zagadnienia pojęć w zarządzaniu jakością, zasad, metod i narzędzi w zarządzaniu jakością, systemów jakości wg norm ISO 9000 i 22000. Wdrażanie systemów jakości. Podejście procesowe podczas rozwoju, wdrażania i doskonalenia. Certyfikaty produktów. Księga jakości, dokumentacja, norma ISO 15161. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. C.H. Beck, Warszawa. 2. TrziszkaT. 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu; 3. Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności – praca zbiorowa WNT, Warszawa Uzupełniająca: 1. Hamrol A., Mantura W. 2016. Zarządzanie jakością. Teoria i Praktyka, PWN, Warszawa. 2. Olszewski A. 2014. Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym. WNT, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne przenoszone z żywnością oraz sposoby ich kontrolowania (systemy dobrych praktyk - GxP, HACCP, ISO 22000), zasady i etapy wdrażania systemu HACCP i normy ISO 22000, - normę ISO 9000, strukturę i sposób tworzenia Księgi Jakości, zasady dokumentowania systemów zarządzania jakością. Umiejętności - potrafi: - opracować podstawowe elementy systemu HACCP, w tym: dobrać członków interdyscyplinarnego zespołu, przygotować opis produktu objętego systemem i określić jego przeznaczenie, opracować diagram przepływu, wyodrębnić potencjalne zagrożenia i dokonać i ich analizy w celu wyznaczenia CCP, dobrać przykładową metodę monitorowania i działania naprawcze w odniesieniu do wybranego CCP oraz zapisać powyższe w postaci dokumentacji HACCP, - opracować instrukcję i procedurę oraz skonstruować Księgę Jakości. Kompetencje społeczne - jest gotowy do: - pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, umiejętnie zarządza czasem, - informowania społeczeństwa o działaniach dotyczących produkcji bezpiecznej żywności . |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z egzaminu wykładowego i oceny z zajęć praktycznych. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - zespołowe (w podgrupach) przygotowanie projektu obejmującego elementy systemu HACCP - udział w ocenie końcowej modułu 25%, - zespołowe (w podgrupach) przygotowanie projektu procedury i instrukcji - udział w ocenie końcowej modułu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Agnieszka Pluta-Kubica, Małgorzata Tabaszewska, Monika Wszołek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Agnieszka Pluta-Kubica, Monika Wszołek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.