Metody badań eksperymentalnych 1 B
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBE1.SM.TTZBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 B |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna).Metody badań chemicznych i instrumentalnych w analizie żywności. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności. Uzupełniająca 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - ZNA I ROZUMIE: MB1_B_W1 nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie toksykologii żywności. MB1_B_W2 podstawowe zasady prezentacji wyników badań w pracach naukowych i przygotowania pracy dyplomowej. UMIEJĘTNOŚCI - POTRAFI: MB1_B_U1 samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów. MB1_B_U2 uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową. MB1_B_U3 przeanalizować wyniki badań i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - JEST GOTÓW DO: MB1_B_K1 rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań. ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. MB1_B_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Barbara Borczak, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Ewa Piątkowska, Elżbieta Sikora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Magdalena Franczyk-Żarów, Joanna Kapusta-Duch, Ewa Piątkowska, Anna Sadowska-Rociek, Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.