Ogólna technologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.OTZY.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ogólna technologia żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Proces produkcyjny, proces technologiczny, operacje i procesy jednostkowe w technologii żywności – podział, znaczenie, charakterystyka. Współczesne podejście do zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Parametry technologiczne wpływające na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Wpływ struktury i właściwości fizykochemicznych surowców i produktów spożywczych na dobór i przebieg operacji mechanicznych. Zasady doboru metod i parametrów operacji termicznych w przetwórstwie żywności, w oparciu o znajomość mechanizmów transferu ciepła i właściwości cieplnych żywności. Rola dyfuzji cząsteczkowej i konwekcyjnej w operacjach ekstrakcji, destylacji i rektyfikacji. Układy dyspersyjne oraz ich powstawanie i stabilność w produktach spożywczych. Zasady przeprowadzania operacji krystalizacji, koagulacji i żelifikacji oraz wykorzystanie zjawisk sorpcyjnych w produkcji żywności. Chemiczne modyfikowanie żywności – aspekty technologiczne i oczekiwania konsumentów. Wykorzystanie procesów biotechnologicznych w produkcji żywności. Podstawy utrwalania żywności za pomocą wysokich temperatur – apertyzacja, fasteryzacja i aseptyczne pakowanie. Chłodnictwo i zamrażalnictwo żywności. Wykorzystanie atmosfery kontrolowanej i modyfikowanej do przedłużenia trwałości żywności. Współczesne nietermiczne metody utrwalania surowców i produktów spożywczych. Technologia płotków. Wykorzystanie technik membranowych oraz metod klasycznych do zagęszczania oraz rozdzielania żywności. Teoria suszarnictwa i porównanie tradycyjnych metod suszenia z liofilizacją. Wykorzystanie wiedzy technologicznej w opracowywaniu nowych produktów – studium przypadku. Tematyka ćwiczeń: Ekstrakcja, Mikrofale i podczerwień w technologii żywności, Zagęszczanie, Suszenie, Destylacja i rektyfikacja, Procesy technologiczne a barwa produktów spożywczych, Aromat produktów spożywczych - aspekty technologiczne i analityczne. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk. Ogólna Technologia Żywności. WNT, Warszawa, 2004. 2. E. Hajduk i wsp. Ogólna Technologia Żywności – skrypt do ćwiczeń. UR, Kraków, 2010. 3. Praca zbiorowa pod red. P. Lewickiego. Inżynieria Procesowa i Aparatura Przemysłu Spożywczego. WNT, Warszawa, 2005. Uzupełniająca: 1. Z. Sikorski, H. Staroszczyk. Chemia żywności, Tom 1 - Główne składniki żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018. 2. Z. Sikorski, H. Staroszczyk. Chemia żywności. Tom 2 - Biologiczne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018. 3. M. Adamczak, W. Bednarski, J. Fiedurek. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2019. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: fizyczne, chemiczne, biochemiczne i mikrobiologiczne procesy zachodzące podczas wytwarzania i przechowywania żywności; podstawowe metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały pozwalające na bezpieczne wytworzenie i utrwalenie żywności. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przeprowadzić w warunkach laboratoryjnych niektóre operacje i procesy typowe dla przemysłu spożywczego, potrafi je kontrolować i opisywać; potrafi zastosować podstawowe metody analityczne do oceny przeprowadzanych operacji i procesów; nadać formę matematyczną badanym zjawiskom fizycznym i chemicznym, przedstawić wyniki w formie tabel, wykresów oraz zinterpretować je pisemnie lub ustnie. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; podjęcia współpracy w zespole, organizowania pracy w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Jednym z warunków zaliczenia przedmiotu jest obecność na co najmniej 80% wykładów. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych, - kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń, - oceny umiejętności obsługi wybranych urządzeń laboratoryjnych. Na ocenę pozytywną suma punktów za kolokwia cząstkowe, sprawozdania i umiejętność obsługi sprzętu laboratoryjnego powinna stanowić min. 60% całkowitej sumy punktów możliwych do uzyskania. Udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Fiutak | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Jagoda Majcherczyk, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Tesarowicz | |
Prowadzący grup: | Jagoda Majcherczyk, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Fiutak | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Jagoda Majcherczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Fiutak | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Ireneusz Maciejaszek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Fiutak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.