Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.ZBJZ.SI.TTZTX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z prewencyjnymi systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności opartej na naukowej analizie przyczyn i skutków; przedstawienie systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym z uwzględnieniem aktualnych norm i zaprezentowanie sposobu ich dokumentowania; omówienie aktualnych wymagań prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia w części pierwszej omawiają rozwój badań nad zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w aspekcie wymagań międzynarodowych i krajowych, znaczenie systemów bezpieczeństwa, systemów dobrych praktyk – GMP, GHP, GLP oraz obowiązkowego systemu HACCP. Omówiono zagrożenia bezpieczeństwa żywności – fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne, wtórne i krzyżowe. W ramach systemu HACCP prezentowane są zasady systemu, w tym metody analizy zagrożeń, etapy wdrażania systemu HACCP, sposób rozwoju systemu HACCP oraz dokumentowanie działań podejmowanych w tym systemie. W drugiej części omówiono zagadnienia pojęć w zarządzaniu jakością, zasad, metod i narzędzi w zarządzaniu jakością, systemów jakości wg norm ISO 9000 i 22000. Wdrażanie systemów jakości. Podejście procesowe podczas rozwoju, wdrażania i doskonalenia. Certyfikaty produktów. Księga jakości, dokumentacja, norma ISO 15161. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. C.H. Beck, Warszawa. 2. TrziszkaT. 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu; 3. Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności – praca zbiorowa WNT, Warszawa Uzupełniająca: 1. Hamrol A., Mantura W. 2016. Zarządzanie jakością. Teoria i Praktyka, PWN, Warszawa. 2. Olszewski A. 2014. Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym. WNT, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne przenoszone z żywnością oraz sposoby ich kontrolowania (systemy dobrych praktyk - GxP, HACCP, ISO 22000), zasady i etapy wdrażania systemu HACCP i normy ISO 22000, - normę ISO 9000, strukturę i sposób tworzenia Księgi Jakości, zasady dokumentowania systemów zarządzania jakością. Umiejętności - potrafi: - opracować podstawowe elementy systemu HACCP, w tym: dobrać członków interdyscyplinarnego zespołu, przygotować opis produktu objętego systemem i określić jego przeznaczenie, opracować diagram przepływu, wyodrębnić potencjalne zagrożenia i dokonać i ich analizy w celu wyznaczenia CCP, dobrać przykładową metodę monitorowania i działania naprawcze w odniesieniu do wybranego CCP oraz zapisać powyższe w postaci dokumentacji HACCP, - opracować instrukcję i procedurę oraz skonstruować Księgę Jakości. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, umiejętnie zarządza czasem, - informowania społeczeństwa o działaniach dotyczących produkcji bezpiecznej żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z egzaminu wykładowego i oceny z zajęć praktycznych. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - zespołowe (w podgrupach) przygotowanie projektu obejmującego elementy systemu HACCP - udział w ocenie końcowej modułu 25%, - zespołowe (w podgrupach) przygotowanie projektu procedury i instrukcji - udział w ocenie końcowej modułu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
CZ CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
PT CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Piotr Gębczyński, Agnieszka Pluta-Kubica, Michał Stojak, Małgorzata Tabaszewska, Monika Wszołek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ CWL
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Piotr Gębczyński, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Słupski, Monika Wszołek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.