Seminarium specjalizacyjne 2 E
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.SSP2.SM.TTZEZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 2 E |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach seminarium Student poznaje aktualne kierunki i problemy badawcze z zakresu biotechnologii żywności oraz uczy się jak przygotowywać i prezentować opracowanie naukowe |
Pełny opis: |
zasadniczym celem seminarium jest: zapoznanie studentów z tematyką badawczą katedry w zakresie biotechnologii żywności; wybór tematów prezentacji seminaryjnych; Przypomnienie zasad ukończenia studiów II stopnia oraz przygotowania pracy magisterskiej i prac seminaryjnych wraz z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów, przypomnienie formalnych zasadach i warunków pisania pracy magisterskiej oraz zapoznanie z przebiegiem egzaminu magisterskiego; doskonalenie umiejętności wyszukiwania informacji naukowych z baz danych i źródeł drukowanych oraz przygotowywania na ich podstawie prezentacji (ustnych i pisemnych) na tematy związane ogólnie z biotechnologią żywności, a następnie z tematyką swojej pracy magisterskiej. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa (literatura dostępna w bibliotece WTŻ lub Katedry Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności) 2. Bielec E. i J. 2000. Podręcznik pisania prac albo technika pisania po polsku. Wyd. EJB w Krakowie (literatura dostępna w bibliotece WTŻ lub Katedry BiOTŻ) 3. Jabłonowska L., Wachowiak P., Winch S. (red.) 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa.(literatura dostępna w bibliotece WTŻ lub Katedry BiOTŻ) Uzupełniająca: 1. Gambarelli G. Łucki Z. 2001. Jak przygotować pracę dyplomową lub doktorską. Wyd. Universitas, Kraków (literatura dostępna w bibliotece WTŻ lub Katedry BiOTŻ) 2. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie https://wtz.urk.edu.pl/zasoby/8/Procedura.pdf 3. Dokumentacja obsługi Systemu APD dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej https://apd.ur.krakow.pl/documents/page/instrukcje/ |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie wiedzy o biotechnologii żywności; teorie, fakty i procesy związane z prezentowanymi zagadnieniami w zakresie biotechnologii żywności; zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz zasady ukończenia studiów II stopnia i przygotowania pracy dyplomowej. Potrafi: pozyskać, zanalizować i krytycznie ocenić informacje pochodzące z różnych źródeł związane z biotechnologią żywności; przygotować dokumentację dla źródeł swojego opracowania; precyzyjnie porozumiewać się i przedstawić prezentację, a także prowadzić dyskusję w której prezentuje swoje stanowisko i logicznie je uzasadnia; konstruować schematy, tabele, wykresy i inne elementy graficzne prezentacji z zakresu biotechnologii żywności w oparciu o literaturę polskojęzyczną i obcą, z wykorzystaniem programów do tworzenia prezentacji multimedialnych. Jest gotów do: śledzenia i przyswajania nowej wiedzy z zakresu biotechnologii żywności w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy technologicznej; świadomej oceny poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawowym elementem oceny jest przygotowanie i przedstawienie dwóch prezentacji na wybrane przez studenta zagadnienia dotyczące biotechnologii żywności i/lub bioanalityki. Za każdą prezentację prelegent otrzymuje dwie oceny - merytoryczną i za umiejętności. Dodatkowo wystawiana jest ocena kompetencji - za udział w dyskusji. Na końcową ocenę składa się w 60% średnia z dwóch ocen merytorycznych, w 20% średnia z dwóch ocen za umiejętności prezentacji i w 20% ocena kompetencji. Ocena merytoryczna to jakość przedstawionej wiedzy, selekcja informacji, rozumienie prezentowanych zjawisk i procesów oraz dokumentacja prezentowanych danych (zdjęcia, rysunki, schematy, tabele, wykresy). Ocena umiejętności to sposób wygłaszania, wygląd prezentacji oraz jakość bibliografii i poszanowania praw autorskich. Ocena kompetencji dotyczy częstości udziału w dyskusji: za 4 aktywności - 3,0; 6 aktywności - 4,0; >8 aktywności - 5,0. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR SEM
CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Duliński | |
Prowadzący grup: | Łukasz Byczyński, Robert Duliński, Maja Grabacka, Magdalena Mika, Małgorzata Pierzchalska, Anna Starzyńska-Janiszewska, Bożena Stodolak, Agnieszka Wikiera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR SEM
CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Łukasz Byczyński | |
Prowadzący grup: | Łukasz Byczyński, Grzegorz Fiutak, Maja Grabacka, Magdalena Mika, Małgorzata Pierzchalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.