Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium dyplomowe P

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.SEMD.SM.TTZPZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Seminarium dyplomowe P
Jednostka: Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 6.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Seminarium dyplomowe umożliwia studentom zaprezentowanie wyników swojej pracy magisterskiej oraz wynikających z nich wniosków i przygotowanie pracy magisterskiej do druku

Pełny opis:

Omówienie zasad prezentacji wyników badań. Omówienie struktury i zasad pisania prac magisterskich. Zasady wykorzystania literatury przedmiotu z zachowaniem prawa własności intelektualnej. Zasady cytowania literatury Ustalenie terminów prezentacji seminaryjnych

Przedstawianie przez studentów prezentacji wyników swoich prac magisterskich i wynikających z nich wniosków. Przygotowywanie prac do wydruku

Literatura:

1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie.

2. Jabłonowska L., Wachowiak P., Winch S. (red.) 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa.

3. Majchrzak J., Mendel T., 2009. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wyd. AE w Poznaniu.

4. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa.

5. Czasopisma krajowe (np. Gospodarka mięsna, Przemysł Spożywczy, Żywność NTJ) i zagraniczne (np. Meat Science) z dziedziny nauki o żywności i nauki o mięsie.

6. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf

Literatura uzupełniająca:

1. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław

2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna podstawowe zasady prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej. Uzyskuje pogłębioną wiedzę na temat nowoczesnych trendów i kierunkach badań naukowych w zakresie wiedzy o mięsie i jego przetwórstwie. Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego.

Umiejętności

Formułuje zakres prezentacji, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne prezentacji z zakresu prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej w odniesieniu do literatury polskojęzycznej i obcej, z wykorzystaniem programu Power point lub innego. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji uzyskanych wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy

Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji ustnej i pisemnej z zakresu wyników swojej pracy magisterskiej

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z tematyką pracy magisterskiej

Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie zajęć na podstawie :

- oceny aktywnego uczestnictwa w dyskusji

- przygotowania i prezentacji własnej pracy dyplomowej

Na ocenę 2

nie zna podstawowych zasad prezentacji wyników prac magisterskich przygotowania pracy dyplomowej. Nie zna nowych trendów i kierunków badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Nie zna podstawowych zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego.

nie potrafi zaprezentować wyników swojej pracy magisterskiej oraz nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy

nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji ustnej i pisemnej

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności

nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób

Na ocenę 3

zna niektóre zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej. Słabo zna nowe trendy i kierunki badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Zna słabo podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego.

w stopniu podstawowym potrafi zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia swojej pracy/prezentacji ustnej i pisemnej

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność

nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób

Na ocenę 4

zna wymagane zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej, ale nie w pełni uwzględnia je w swoich działaniach. Dobrze zna nowe trendy i kierunków badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Dobrze zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego.

w stopniu zadowalającym potrafi zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację ustnie i pisemnie

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność

jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób

Na ocenę 5

Zna zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej i uwzględnia je w swoich działaniach. Bardzo dobrze zna nowe trendy i kierunki badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Bardzo dobrze zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego.

potrafi bardzo dobrze zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji ustnie i pisemnie

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność

jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Władysław Migdał
Prowadzący grup: Jacek Domagała, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Marzena Zając
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Władysław Migdał
Prowadzący grup: Magda Filipczak-Fiutak, Władysław Migdał, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Maria Walczycka, Marzena Zając
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-7 (2024-02-19)