General Food Technology
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E.1.GEFTE.SC.ECTIE.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | General Food Technology |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Pełny opis: |
(tylko po angielsku) Lectures: Introduction. Postharvest handling and preparation of foods for processing Mechanical processing (e.g., comminuting, blending) Thermal processing (e.g., heating, blanching) Diffusion processing (e.g., extraction, distillation) Physicochemical processing (e.g., emulsification, gelling) "Chemical processes (e.g., hydrolysis, neutralization) Biotechnological processes (e.g., enzymatic processes and fermentation)" Case study – new product development Thermal preservation (e.g., appertization, aseptic packaging) Freezing, chilling Concentration, drying New technologies in processing and preservation of foods Exercises Foaming and emulsification Membrane operations Texturization Colour in food Extraction Concentration Food concentrates Virtual experiments in food processing – thermal processes Sterilization Virtual experiments in food processing – chilling processes Freezing Freeze-drying Chemical preservation Effect of storage conditions on food quality Outdoor labs |
Literatura: |
(tylko po angielsku) "1. J.G. Brennan. Food Processing Handbook, Wiley-VCH, Weinheim, 2006. 2. O.R. Fennema. Food Chemistry, 3rd Ed., Marcel Dekker, N. York, Basel, Hong Kong, 1996. 3. N. N. Potter and J. H. Hotchkiss. Food Science, Chapman & Hall, New York, 1995." 4. R.P. Singh, F. Erdogdu. Virtual Experiments in Food Processing. RAR Press, Davis, CA, 2004. 5. P. Zeuthen & L. Bøgh-Sørensen. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing, 2003.3. E. Hajduk i wsp. Ogólna Technologia Żywności – skrypt do ćwiczeń. UR, Kraków, 2010." |
Efekty uczenia się: |
(tylko po angielsku) KNOWLEDGE – student knows and/or understands: - physical, chemical, biochemical and microbiological processes occurring during food production and storage - basic methods, techniques, technologies, tools and materials allowing for the safe production and preservation of food SKILLS – student is able to: - perform in laboratory conditions some operations and processes typical for the food industry, and control and describe them; - can apply basic analytical methods to evaluate operations and processes - give a mathematical form to the studied physical and chemical phenomena, present results in the form of tables, graphs and interpret them in writing or orally SOCIAL COMPETENCE- student is ready to: - continuous training and improvement of professional qualifications and personal development - starting cooperation in a team, organizing work in a group |
Metody i kryteria oceniania: |
(tylko po angielsku) Exercises Grade based on written reports, activity and assessment of the ability to use laboratory equipment. Participation of the lab classes grade in the final evaluation of the module: 50% Lectures Written exam (test); to obtain a positive grade, it is necessary to provide at least 50% correct answers to the questions asked. Participation in the final grade of the course - 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Mateusz Kucharek, Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Mateusz Kucharek, Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Mateusz Kucharek, Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.