Nowe trendy w przetwórstwie i utrwalaniu żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.NTPZ.SM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nowe trendy w przetwórstwie i utrwalaniu żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Nowe możliwości w technologii żywności wynikające z osiągnięć naukowych XX wieku. Oczekiwania współczesnego konsumenta i nowe grupy produktów spożywczych Żywność minimalnie przetworzona, koncepcja płotków Ekstruzja – teksturyzacja, krioteksturyzacja Odwadnianie osmotyczne. Ciśnieniowe operacje membranowe i elektrodializa Kriokoncentracja. Liofilizacja Ciśnieniowanie żywności. Pulsacyjne pole elektryczne wysokich energii. Pulsujące światło wysokiej intensywności Napromienianie żywności i stosowanie niejonizującego pola elektrycznego Ultradźwięki w przetwórstwie i utrwalaniu żywności Techniki HTST. Ogrzewanie omowe, dielektryczne i indukcyjne. Wykorzystanie podczerwieni i pola mikrofalowego System próżniowego chłodzenia „flash-cooling” w połączeniu z techniką HTST Modyfikowana i kontrolowana atmosfera, nowoczesne systemy pakowania. Produkty sous-vide i dania gotowe cook-chill Zamrażanie szokowe, podstawy kriogeniki Zamrażanie wysokociśnieniowe Hybrydowe techniki w suszarnictwie. Elektryczna stymulacja mięsa Możliwości zastosowania nowych konserwantów pochodzenia chemicznego i biotechnologicznego Ćwiczenia Wykorzystanie technik membranowych w przemyśle spożywczym na przykładzie ultrafiltracji Metody teksturyzacji żywności Liofilizacja i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym |
Literatura: |
1. Da-Wen Sun (Ed.). Emerging technologies for food processing. Second edition, 2014. Amsterdam, Boston, Heidelberg, London, New York, Oxford, Paris, San Diego, San Francisco, Singapore, Sydney, Tokyo. Academic Press, Elsevier ISBN: 978-0-12-411479-1. Materiał dostępny pod adresem: https://www.researchgate.net/profile/Yang_Tao16/publication/265379212_High-Pressure_Processing_of_Foods_An_Overview/links/54ade9c50cf2828b29fcb77e/High-Pressure-Processing-of-Foods-An-Overview.pdf 2. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk. Ogólna Technologia Żywności. WNT, Warszawa, 2004. 3. E. Hajduk i wsp. Ogólna Technologia Żywności – skrypt do ćwiczeń. UR, Kraków, 2010. 4. European Parliament. Technology options for feeding 10 billion people. Options for sustainable food processing. State of the art report IC STOA 2013/122, November 2013. PE 513.533. CAT BA-04-13-048-EN-C. DOI 10.2861/4330. ISBN 978-92-823-5122-2. Materiał dostępny pod adresem: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2013/513533/IPOL-JOIN_ET(2013)513533_EN.pdf |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - fizyczne, chemiczne, biochemiczne i mikrobiologiczne procesy zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania żywności - zaawansowane, nowoczesne metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały stosowane obecnie bądź wdrażane do przemysłu spożywczego UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - zastosować zaawansowane metody przetwarzania i utrwalania żywności oraz zoptymalizować ich parametry - dobrać odpowiednie metody analityczne do badania zmian zachodzących podczas procesów przetwórczych żywności oraz dokonać interpretacji uzyskanych wyników KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie technologii żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
"Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - oceny umiejętności wykorzystania wybranych urządzeń stosowanych na ćwiczeniach - udział w ocenie z ćwiczeń 10%, - trzech kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (każde zdane na min. 60% punktów) - udział w ocenie z ćwiczeń 70%, - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie z ćwiczeń 20%. Ocena z ćwiczeń stanowi 30% oceny końcowej z przedmiotu." Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Do zaliczenia przedmiotu niezbędna jest obecność na co najmniej 80% wykładów oraz posiadanie zaliczenia z ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Surówka | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Surówka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.