Praktyka dyplomowa /4 tyg./
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.PRA.SM.HZOBZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka dyplomowa /4 tyg./ | ||
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt 1 sem. obowiązkowe II stopień |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem praktyki jest udział w badaniach naukowych oraz przeprowadzenie przez studenta kierunku bioinżynieria zwierząt doświadczeń związanych z tematem pracy dyplomowej. |
||
Pełny opis: |
Przeszkolenie Dyplomanta w zakresie BHP, dokonanie oceny zagrożenia/niebezpieczeństwa podczas pracy w laboratorium, zwierzętarni, przeszkolenie Studenta w zakresie samodzielnej oceny stopnia zagrożenia i unikania wszelkich możliwie przewidywalnych skutków pomyłek, awarii itp. Przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do badań, zabezpieczenie, wybór metody/testu analitycznego, udział lub samodzielne wykonanie analiz laboratoryjnych. Wykonanie doświadczeń oraz analiz laboratoryjnych w zakresie tematyki realizowanej pracy magisterskiej. Analiza uzyskanych wyników badań przy użyciu testów statystycznych. Przygotowanie opisu części metodycznej pracy dyplomowej i/lub publikacji naukowej. |
||
Literatura: |
Zasady BHP, procedury i normy prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem jednostki Literatura związana z tematem badań prowadzonych w ramach pracy magisterskiej; publikacje i opracowania naukowe dostępne u promotora, w Bibliotece Katedry lub Bibliotece Głównej UR. Także udostępnione prace znajdujące się w Internetowych Bazach Naukowych. |
||
Efekty uczenia się: |
UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - przeprowadzić doświadczenie naukowe z zakresu nauk rolniczych lub pokrewnych - przeprowadzić zaplanowane testy lub analizy laboratoryjne próbek zebranych w trakcie wykonywanych eksperymentów wykorzystując dostępną aparaturę badawczą - przeanalizować uzyskane wyniki eksperymentu naukowego i przygotować opis metodyki prowadzonych badań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - ukierunkowanego i ciągłego dokształcania się - pracy indywidualnej i zespołowej |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykonanie eksperymentów do pracy magisterskiej - ocena przez promotora zaangażowania studenta w prowadzone badania i jakości uzyskanych wyników badań. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka ![]() |
|
Koordynatorzy: | Monika Bugno-Poniewierska, Karol Bulski, Maria Chmiel, Paweł Górka, Urszula Kaczor, Marcin Lis, Krzysztof Pawlak, Andrzej Sechman, Magdalena Socha, Monika Stefaniuk-Szmukier, Dorota Zięba-Przybylska | |
Prowadzący grup: | Andrzej Sechman | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka ![]() |
|
Koordynatorzy: | Monika Bugno-Poniewierska, Maria Chmiel, Paweł Górka, Urszula Kaczor, Marcin Lis, Krzysztof Pawlak, Andrzej Sechman, Magdalena Socha, Monika Stefaniuk-Szmukier, Dorota Zięba-Przybylska | |
Prowadzący grup: | Andrzej Sechman | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.