Elektyw II: Technologia chłodnicza i przechowalnictwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL22.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw II: Technologia chłodnicza i przechowalnictwo żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Wpływ niskich temperatur na szybkość reakcji chemicznych i enzymatycznych. Chłodzenie żywności - przegląd środowisk chłodzących. Rodzaje sztucznego lodu i urządzenia do jego produkcji. Krzywe zamrażania i rozmrażania. Zmiany w jakości chłodzonej i mrożonej. Metody ograniczenia ubytków jakości. Charakterystyka urządzeń chłodniczych. Ćwiczenia Fizyczne i technologiczne podstawy schładzania i zamrażania żywności. Wyznaczenie czasu i szybkości zamrażania. Ocena zmian fizycznych żywności przechowywanej w warunkach zamrażalniczych. Ocena zmian chemicznych tkanek roślinnych i zwierzęcych zamrażanych w różnych warunkach. Ocena wpływu przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego na zmiany labilnych składników żywności. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Gruda Z., Postolski J., Zamrażanie żywności, WNT, W-wa, 1999. 2. Jastrzębski W. Technologia chłodnicza żywności, WSiP, W-a, 1991 3. Gaziński B., Przechowalnictwo żywności. Systherm, Poznań, 2013. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - Student zna i rozumie: podstawowe zjawiska zachodzące podczas chłodzenia, zamrażania i chłodniczego przechowywania surowców i produktów spożywczych. UMIEJĘTNOŚCI - Student potrafi: ocenić ogólny zakres zmian jakości produktu wynikający z poddania go obróbce zamrażalniczej. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - Student jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%, Prezentacja i dyskusja uzyskanych w trakcie ćwiczeń wyników - udział w końcowej ocenie modułu 10%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jagoda Majcherczyk | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek, Jagoda Majcherczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jagoda Majcherczyk | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalczyk | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.