Moduł kierunkowy 5: Stabilizacja piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F6.MK51.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kierunkowy 5: Stabilizacja piwa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Stabilizacja piwa |
Pełny opis: |
Stabilizacja koloidalna piwa Stabilizacja mikrobiologiczna piwa Stabilizacja sensoryczna piwa i przemiany związane ze starzeniem Materiały pomocnicze stosowane do stabilizacji piwa Stabilizacja koloidalna piwa i oznaczanie stabilności koloidalnej piwa Stabilizacja mikrobiologiczna piwa i badanie jakości mikrobiologicznej piwa po przechowywaniu Stabilizacja sensoryczna piwa i badanie terminu przydatności do spożycia Obliczenia technologiczne związane z działem stabilizacji piwa |
Literatura: |
1. W. Kunze, Technologia słodu i piwa, VLB Berlin, 2014 2. Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku, OSWI Nauka-Przemysł, monografia naukowa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: podstawowe zjawiska, pojęcia i prawa związane ze stabilizacją koloidalną, mikrobiologiczną i sensoryczną piwa zależności pomiędzy parametrami technologicznymi procesów stabilizacji a jakością produktu zasady działania maszyn i urządzeń związanych ze stabilizacją piwa Umiejętności: przeprowadzić zabiegi technologiczne mające na celu stabilizację koloidalną piwa przeprowadzić i zaplanować zabiegi technologiczne stabilizujące piwo mikrobiologicznie wykorzystać materiały pomocnicze do stabilizacji piwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnego sprawozdania z prac laboratoryjnych - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - 1 kolokwium cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Olga Hrabia, Grzegorz Pasztaleniec, Aleksander Poreda, Paweł Zych | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.