Seminarium specjalizacyjne 1 O
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZOZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 O |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest uzupełnienie oraz poszerzenie wiedzy studentów z zakresu przetwórstwa zbóż, przemysłu ciastkarskiego i cukierniczego a także stosowanych metod badawczych, w stosunku do informacji uzyskanych na wykładach oraz ćwiczeniach, poprzez prezentacje opracowań lub publikacji z różnych czasopism naukowych, a także zdobycie umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, przygotowania i przedstawienia prezentacji (pisemnej lub ustnej). |
Pełny opis: |
Tematyka Seminarium: Prezentacja prac dotyczących rodzajów szkodników zbożowo-mącznych i metod ich zwalczania Prezentacja prac dotyczących pleśni i mykotoksyn w ziarnie zbóż i jego przetworach – zagrożenia dla zdrowia, metody oznaczania i zapobieganie ich występowaniu. Prezentacja prac dotyczących wartości żywieniowej i możliwości wykorzystania nowych surowców w przetwórstwie zbóż (amarantus, komosa ryżowa, teff (miłka abisyńska), chia (szałwia hiszpańska). Prezentacja prac dotyczących akryloamidu – niechcianego składnika przetworów zbożowych i pieczywa. Prezentacja prac dotyczących indeksu glikemicznego produktów węglowodanowych. Prezentacja prac dotyczących wyrobów cukierniczych specjalnego przeznaczenia w kontekście ich właściwości żywieniowych i prozdrowotnych. Prezentacja prac dotyczących rodzajów pieczywa w Polsce i na świecie. Prezentacja prac dotyczących charakterystyki wyrobów ciastkarskich okazjonalnych w Polsce i na świecie. Prezentacja prac dotyczących wartości odżywczej i prozdrowotnej oraz możliwości wykorzystania ziarna kakaowego a także produktów jego przetwarzania. Prezentacja prac dotyczących celu i możliwości wzbogacania karmelków twardych i nadziewanych. |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. wybrane publikacje z czasopisma „Żywność. Technologia. Jakość” 2. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 3. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Piekarsko-Cukierniczy” UZUPEŁNIAJĄCA 1. wybrane publikacje z czasopisma „Przemysł Spożywczy“ 2. wybrane publikacje z czasopisma „Cukiernictwo i Piekarstwo” |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: - rodzaje szkodników zbożowych i metody ich zwalczania. Zna zagrożenia wynikające z obecności mykotoksyn i pleśni w ziarnie zbóż, wskazuje metody oznaczania i zapobiegania ich występowaniu. - wartość żywieniową i możliwości wykorzystania nowych surowców w przetwórstwie zbóż (amarantus, komosa ryżowa, teff (miłka abisyńska), chia (szałwia hiszpańska). - charakterystykę akryloamidu – składnika przetworów zbożowych i pieczywa. - wartość wyrobów cukierniczych specjalnego przeznaczenia w kontekście ich właściwości żywieniowych i prozdrowotnych, zna rodzaje produktów ciastkarskich i oraz pieczywa w Polsce i na świecie. Rozumie pojęcie indeksu glikemicznego. - pojęcie wartości odżywczej i prozdrowotnej oraz możliwości wykorzystania ziarna kakaowego a także produktów jego przetwarzania oraz znaczenie i możliwości wzbogacania karmelków twardych i nadziewanych. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - sformułować cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruować tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. - precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotowywać i przedstawiać prezentację ustną. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - aktywnie uczestniczyć w dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności. - świadomej oceny poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podejmowania działań zwiększających aktywność zawodową. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - przygotowanej prezentacji dotyczącej wybranego zakresu tematycznego - udział w ocenie końcowej modułu 70%, - uczestnictwa w dyskusji tematycznej - udział w ocenie końcowej modułu 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Halina Gambuś | |
Prowadzący grup: | Halina Gambuś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR SEM
CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.