Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.OMTZ.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Opakowania, magazynowanie i transport żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot rozszerza wiedzę na temat opakowań do żywności. Dodatkowo podejmuje ważne tematy związane z transportem oraz magazynowaniem żywności. Status: kierunkowy - obowiązkowy Forma zaliczenia końcowego - zaliczenie na ocenę Wymagania wstępne - brak Kierunek studiów: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Profil studiów - ogólnoakademicki Kod formy studiów oraz poziomu studiów - NM Semestr studiów - 1 Język wykładowy - polski Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora - Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Pełny opis: |
WYKŁADY: Podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich znaczenie Zasady znakowania i kodowania opakowań Nowości w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych Nowości w zakresie opakowań metalowych Nowości w zakresie opakowań z tworzyw papierniczych Nowości w zakresie opakowań szklanych Biodegradacja Opakowania aktywne i inteligentne ĆWICZENIA: Fizyczne, mechaniczne, powierzchniowe i chemiczne badanie opakowań Ocena cech promocyjnych opakowań jednostkowych Ocena poprawności znakowania opakowań |
Literatura: |
LITERATURA OBOWIĄZKOWA: 1. Panfil – Kuncewicz H., Kuncewicz A., Juśkiewicz M.. Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. Wyd. UWM Olsztyn 2012. 2. Lisińska – Kuśnierz M. Badanie i ocena jakości materiałów opakowaniowych i opakowań jednostkowych. Wyd. AE. Kraków 2005. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. wybrane artykuły z czasopisma Opakowanie. 2. Lisińska – Kuśnierz M., Ucherek M. Postęp techniczny w opakowalnictwie. Wyd. AE Kraków 2003 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe nowości w dziedzinie opakowań żywności podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich znaczenie UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: dokonać doboru metod badań opakowań ocenić cechy estetyczne opakowań prawidłowo oznakować opakowanie KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: efektywnej pracy i współpracy w zespole projektującym opakowanie ciągłego dokształcania się |
Metody i kryteria oceniania: |
ĆWICZENIA: 2 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 40%. WYKŁADY: Egzamin w formie pisemnej lub ustnej. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch, Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
WYK
SO CWL
CWL
N CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch, Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
N WYK
CWL
WYK
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch, Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
CWL
CWL
N WYK
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch, Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.