Metody badań eksperymentalnych 1 A
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBE1.SM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 A |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: MB1_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. D2_W01 RT MB1_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. D2_W01 RT UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: MB1_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy D2_U05 RT MB1_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące.D2_U07 RT MB1_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników D2_U04 RT KOMPETENCJE SPOŁECZNE - MB1_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. D2_K06 RT MB1_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego D2_K04 RT Realizowane efekty uczenia się: MB1_W1; MB1_W2; MB1_U1; MB1_U2; MB1_U3; MB1_K1; MB1_K2 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.