Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody badań eksperymentalnych 1 A

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.MBE1.SM.TTZAZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0721) Przetwórstwo żywności Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Metody badań eksperymentalnych 1 A
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Technologia Żywności, 1 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka zajęć:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

MB1_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. D2_W01 RT

MB1_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. D2_W01 RT

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

MB1_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy D2_U05 RT

MB1_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące.D2_U07 RT

MB1_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników D2_U04 RT

KOMPETENCJE SPOŁECZNE -

MB1_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. D2_K06 RT

MB1_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego D2_K04 RT

Realizowane efekty uczenia się: MB1_W1; MB1_W2; MB1_U1; MB1_U2; MB1_U3; MB1_K1; MB1_K2

Metody i kryteria oceniania:

Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Renata Bieżanowska-Kopeć, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka zajęć:

1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)