Elektyw 2: Domowa i przemysłowa produkcja sushi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.2ELj.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 2: Domowa i przemysłowa produkcja sushi |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Historia powstania i rozwoju produktów typu sushi. Podstawowe oraz dodatkowe składniki używane podczas produkcji sushi; historię powstania i rozwoju produktów typu sushi. wiedza na temat negatywnej roli mikroorganizmów oraz pasożytów w technologii produkcji sushi - omówienie podstawowych rodzajów i gatunków bakterii mogących stanowić potencjalne zagrożenie w procesie produkcyjnym; metody utrwalania produktów typu sushi, zarówno w warunkach domowych jak i przemysłowych |
Literatura: |
1. Higman, B. W. (2011). Preservation and Processing. How Food Made History, 103-124. 2. Hsin‐I Feng, C. (2012). The tale of sushi: history and regulations. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11(2), 205-220 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - praktycznego pokazu umiejętności - przygotowanie własnoręcznie zrobionego sushi . Udział w końcowej ocenie przedmiotu 50% Zaliczenie przedmiotu na podstawie punktów, zbieranych za aktywność przez cały czas trwania przedmiotu. Punkty zbierane są za aktywność oraz wykonywanie ćwiczeń i zadań w trakcie trwania wykładów, jak i za zadania domowe. Dodatkowo istnieje możliwość zebrania punktów za udział w dwóch projektach (rozwiązanie problemu technologicznego oraz stworzenie jadłospisu). Do uzyskania pozytywnej oceny z zajęć wymagane jest zdobycie co najmniej 25% możliwych do zdobycia punktów. Udział w końcowej ocenie przedmiotu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Walczycka | |
Prowadzący grup: | Maria Walczycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Kulawik | |
Prowadzący grup: | Hana Gedif, Piotr Kulawik, Wondyfraw Wonbebo | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
CWL
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Walczycka | |
Prowadzący grup: | Maria Walczycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Walczycka | |
Prowadzący grup: | Maria Walczycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.