Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka, 2 sem, SM (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Technologii Żywności)

Jednostka: Wydział Technologii Żywności Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Dietetyka, 2 sem, SM
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

20/21Z - Semestr zimowy 2020/2021
21/22Z - Semestr zimowy 2021/2022
22/23Z - Semestr zimowy 2022/2023
23/24Z - Semestr zimowy 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
20/21Z 21/22Z 22/23Z 23/24Z
T.2s.EIPZ.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami i programami edukacji oraz zasadami poradnictwa żywieniowego

(indywidualnego i zbiorowego).

Strona przedmiotu
T.F2.1EL6.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze stosowanymi w technologii żywności naturalnymi i syntetycznymi środkami słodzącymi

Strona przedmiotu
T.F2.1EL3.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.2ELj.SM.TTDXZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Historia powstania i rozwoju produktów typu sushi. Podstawowe oraz dodatkowe składniki używane podczas produkcji sushi; historię powstania i rozwoju produktów typu sushi. wiedza na temat negatywnej roli mikroorganizmów oraz pasożytów w technologii produkcji sushi - omówienie podstawowych rodzajów i gatunków bakterii mogących stanowić potencjalne zagrożenie w procesie produkcyjnym; metody utrwalania produktów typu sushi, zarówno w warunkach domowych jak i przemysłowych

Strona przedmiotu
T.F2.2ELn.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zaznajomienie ze schorzeniami związanymi z nieprawidłowym trawieniem glutenu oraz zasadami doboru produktów bezglutenowych ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości odżywczej. Studenci zdobędą wiedzę technologiczną i praktyczne umiejętności doboru surowców do produkcji pieczywa bezglutenowego zwracając szczególną uwagę na wartość odżywcza produktów.

Strona przedmiotu
T.F2.3ELc.SM.TTDXZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 8 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 8 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 8 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podstawowe informacje z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów.

Strona przedmiotu
T.F2.3ELb.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 8 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.EK33.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.F2.EK32.SM.TTDXZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu było zapoznanie Studentów - w poszerzonym zakresie - z zasadami planowania i organizacji produkcji potraw w różnych dietach, jak również ich higienicznego przygotowania, z uwzględnieniem znaczenia prawidłowego funkcjonowania systemu HACCP i jego doskonalenia.

Strona przedmiotu
T.F2.EK31.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.IMDI.SM.TTDXZ.T brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.IMMU.SM.TTDXZ.T brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy na temat budowy i funkcjonowania elementów układu odpornościowego człowieka, przedstawienie podstawowych procesów odpowiadających za odpowiedź immunologiczną w czasie infekcji oraz wyjaśnienie działania szczepień ochronnych.

Strona przedmiotu
T.2s.MBEK.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

Analiza bioaktywnych składników żywności

Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Strona przedmiotu
T.2s.OCZY.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Ocena żywienia łączy w sobie ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka.

Strona przedmiotu
T.2s.PAKL.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zapoznaje się z wybranymi stanami patologicznymi dotyczącym układów/narządów w organizmie człowieka.

Strona przedmiotu
T.2s.PSKL.SM.TTDXZ.T brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.SEM2.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
T.2s.ZKCK.SM.TTDXZ.T
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/2021
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)