Elektyw III: Przetwórstwo mleka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL31.NI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw III: Przetwórstwo mleka |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 5 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z głównymi procesami stosowanymi w przetwórstwie mleka, zasadami wytwarzania głównych produktów mleczarskich oraz ich charakterystyką. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: - charakterystyka składu, właściwości, jakości higienicznej i wartości odżywczej mleka, - charakterystyka podstawowych procesów i operacji technologicznych i urządzeń stosowanych w mleczarstwie: odbiór, pompowanie, odgazowanie, normalizacja, wirowanie, baktofugacja, homogenizacja, termizacja, pasteryzacja, sterylizacja, zagęszczanie, suszenie, techniki membranowe, - produkcja i charakterystyka mleka spożywczego i koncentratów mlecznych: mleka zagęszczonego i mleka w proszku, - podstawy mikrobiologii mleczarskiej, zastosowanie czystych kultur w mleczarstwie, - produkcja i charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych: jogurt, kefir, mleko i maślanka ukwaszona, napoje probiotyczne, - charakterystyka procesu zmaślania, produkcja i charakterystyka masła, - charakterystyka podpuszczkowego i kwasowego krzepnięcia mleka, - produkcja, podział i charakterystyka podstawowych rodzajów serów podpuszczkowych dojrzewających i twarogowych, - produkcja i charakterystyka białkowych preparatów mleczarskich: koncentratów białek serwatkowych, kazeiny kwasowej i podpuszczkowej, kazeinianów i białczanów. Tematyka ćwiczeń: Ocena jakości mleka surowego Ocena mleka spożywczego i śmietanki Ocena różnych rodzajów mleka fermentowanego Analiza serów Ocena koncentratów, odżywek i preparatów białkowych mleka |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Cichosz G., Czeczot H. 2013. Żywieniowy fenomen mleka. KZSM. Olsztyn-Warszawa. 2. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo. Wydawnictwo UWM Olsztyn. 3. Mleko. Technika i technologia. 2013.Tetra Pak Processing Systems AB, Lund. Uzupełniająca: 1. Molska I.1988. Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, Warszawa. 2. Ziajka S. (red.) 1997. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. T. 2. Wydawnictwo ART. Olsztyn. 3. Przegląd Mleczarski |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Zna i rozumie: - skład, właściwości, jakości higienicznej i wartości odżywczej mleka oraz potrafi ogólnie scharakteryzować główne produkty mleczarskie, - podstawowe procesy, operacje technologiczne i techniki stosowane w mleczarstwie, budowę i zasadę działania i zastosowanie podstawowych urządzeń przemysłu mleczarskiego, - pozytywną i negatywną rolę mikroorganizmów w technologii mleczarskiej, podstawowe rodzaje i gatunki bakterii fermentacji mlekowej, zasady prowadzenia i stosowania czystych kultur w mleczarstwie, - teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego, koncentratów mlecznych, mlecznych napojów fermentowanych, masła, serów podpuszczkowych i twarogowych oraz produktów przerobu serwatki. UMIEJĘTNOŚCI Potrafi: - ocenić wartość odżywczą mleka surowego oraz produktów mleczarskich na podstawie ich składu, właściwości fizykochemicznych oraz jakości higienicznej, posługując się właściwie dobranymi metodami badań - wyciągnąć wnioski z uzyskanych rezultatów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE Jest gotów do: - pracy w grupie i pełnienia w niej różnych ról, - odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych, żywieniowych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania i obchodzenia się z mlekiem surowym oraz przestrzegania parametrów technologicznych w przetwórstwie mleka. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej obejmujący pytania testowe i jedno pytanie otwarte ; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych - 1 kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w końcowej ocenie przedmiotu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
N CWL
WYK
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
WYK
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.