Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.ZKCK.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. |
Literatura: |
1. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyczki. Wyd. IŻŻ Warszawa. 2. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd. pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner 1. Czasopisma branżowe (m.in. Aktualne Rekomendacje i Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition) 2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. i nowsze PZWL Warszawa |
Efekty uczenia się: |
SStudent zna i rozumie: w zaawansowanym stopniu innowacyjne metody i techniki badań ich wpływ na naukę procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze, w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy opracowania diet w fizjologii i patologii ciąży, w okresie karmienia piersią. na wpływ żywienia niemowląt na stan zdrowia człowieka identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu czlowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Student potrafi pozyskać potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych oraz innych źródeł, dokonać ich interpretacji oraz opracować ich syntetyczną analizę z poprawną dokumentacją. precyzyjnie, zwięźle i właściwie porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej w środowisku zawodowym i innych pracować w zespole pełniąc w nim różne role, w tym kierowniczą, planować i realizować swoje uczenie się oraz motywować w tym zakresie innych. Student jest gotów: śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. uczestniczenia w pracach naukowych z zakresu żywienia człowieka, dietetyki oraz badania jakości żywności oraz odpowiedzialności za kształtowanie i stan świadomej oceny poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podejmowania działań zwiększających aktywność zawodową i społeczną środowiska, w którym żyje i pracuje. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Treści nauczania Wykłady Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia: Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej Literatura uzupełniająca |
|
Uwagi: |
Efekty uczenia się Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%. Zaliczenie wykładów: w formie pisemnej. Na ocenę końcową trzeba zaliczyć 60% odpowiedzi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć, Aleksandra Such | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Treści nauczania Wykłady Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia: Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej Literatura uzupełniająca 1. Czasopisma branżowe (m.in. Aktualne Rekomendacje i Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition) 2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. i nowsze PZWL Warszawa |
|
Uwagi: |
Efekty uczenia się Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%. Zaliczenie wykładów: w formie pisemnej. Na ocenę końcową trzeba zaliczyć 60% odpowiedzi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Treści nauczania Wykłady Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia: Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej Literatura uzupełniająca 1. Czasopisma branżowe (m.in. Aktualne Rekomendacje i Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition) 2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. i nowsze PZWL Warszawa |
|
Uwagi: |
Efekty uczenia się Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%. Zaliczenie wykładów: w formie pisemnej. Na ocenę końcową trzeba zaliczyć 60% odpowiedzi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.