Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia słodu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.TESL.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia słodu
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Czynności wstępne przy przyjęciu jęczmienia do słodowni

Parametry jakościowe ziarna jęczmienia (czystość odmianowa, wilgotność, energia kiełkowania, wrażliwość na wodę, zaw. azotu, wyrównanie, porażenia)

Moczenie ziarna jęczmienia (zamaczalniki bębnowe, kadzie do moczenia ziarna), szybkość wchłaniania wody, natlenianie ziarna

Kiełkowanie ziarna (fitohormony, mechanizm procesu kiełkowania, inhibitory kiełkowania, przemiany ziarna w trakcie kiełkowania)

Suszenie ziarna słodu (parametry procesu, przemiany zachodzące podczas suszenia)

Urządzenia słodowni (słodownie klepiskowe, słodownie bębnowe, słodownie wieżowe)

Kontrola jakości podczas procesu słodowania

Ćwiczenia laboratoryjne

Ocena jakości jęczmienia róznymi metodami (fizjologiczne, fiz-chem., sensoryczne)

Analizy fizyko chemiczne realizowane podczas produkcji słodu

Zaawansowana analiza jakości jęczmienia i słodu (azot aminowy, stopień namoczenia ziarna, stopień rozwinięcia kiełków, siła diastatyczna)

Literatura:

Podstawowa

1. Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse (Brewing Elements), 2014, John Mallett

2. Kunze W. Technology brewing and malting, VLB, Berlin 2010.

Uzupełniająca

1. wybrane artykułu dotyczące tematyki zajęć z czasopisma Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

w stopniu podstawowym czynności i techniki stosowane podczas przyjęcia, przechowywania, oczyszczania i sortowania jęczmienia oraz zna zasady oceny jakości jęczmienia przeznaczonego do celów słodowniczych

w stopniu zaawansowanym technologię produkcji słodu (techniki, przebieg i przemiany procesów moczenia, kiełkowania i suszenia ziarna)

zna wpływ poszczególnych parametrów jakościowych jęczmienia na jego potencjał do wytworzenia wysokiej jakości słodu

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

przeprowadzić ocenę jakości jęczmienia w podziale na analizę wstępną, stan fizjologiczny ziarna i parametry fizyko-chemiczne jęczmienia

przeprowadzić proces słodowania w warunkach laboratoryjnych oraz ocenić prawidłowość przebiegu procesów moczenia, kiełkowania i suszenia na podstawie wykonanych samodzielnie analiz laboratoryjnych

ocenić jakość słodów specjalnych i zbadać jakość brzeczki wytworzonej z użyciem różnych rodzajów słodu

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

krytycznej oceny uwarunkowań rynkowych uprawy i przetwórstwa jęczmienia na cele browarnicze; zna zasady funkcjonowania rynku płodów rolnych przeznaczonych na produkcję słodu

odpowiedzialnego doboru surowców skrobiowych do produkcji piwa, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Egzamin wiedzy w formie testu z wykorzystaniem innowacyjnych metod (test online) - minimum 51% punktów na ocenę pozytywną – udział w ocenie końcowej modułu 50%.

Ćwiczenia laboratoryjne

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (przedstawionych w formie pisemnej lub ustnej prezentacji) - udział w ocenie końcowej modułu 15%

- 1 kolokwium zaliczeniowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 35%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksander Poreda
Prowadzący grup: Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksander Poreda
Prowadzący grup: Aleksander Poreda, Tomasz Zajączkowski, Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksander Poreda
Prowadzący grup: Bartłomiej Daniszewski, Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksander Poreda
Prowadzący grup: Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksander Poreda
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)