Moduł kierunkowy 6: Automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F7.MK62.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kierunkowy 6: Automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z podstawowymi problemami pomiarów przemysłowych oraz sterowania procesami produkcyjnymi. |
Pełny opis: |
Pojęcie regulacji i sterowania automatycznego w przemyśle spożywczym. Pojecie obiektu sterowania. Elementy rachunku operatorowego i transmitancja operatorowa (funkcja przejścia). Identyfikacja obiektów sterowania. Elementy opisu statycznego i dynamicznego obiektów. Pojęcie stabilność - podstawowe kryteria. Regulator PID i pojęcie sprzężenia zwrotnego. Pomiar wielkości elektrycznych i nieelektrycznych. Czujniki i przetworniki pomiarowe. Przetworniki A/D i D/A. Twierdzenie o próbkowaniu. Pomiar temperatury - termometry rozszerzalnościowe, rezystancyjne, termoelektryczne, emisyjne. Pomiar ciśnienia: manometry i próżniomierze mechaniczne, piezoelektryczne. Badanie przemysłowych układów pomiaru ciśnienia. Identyfikacja obiektu sterowania i dobór parametrów PID w przypadku sterowania impulsowego - na przykładzie sterowania temperaturą cieczy w zbiorniku. |
Literatura: |
1. M. Ludwicki, M. Ludwicki , Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, PWN, 2015. 2. Luyben W. L. "Modelowanie, symulacja i sterowanie procesów przemysłu chemicznego" WNT, 1976. 3. Douglas J. M. "Dynamika i sterowanie procesów": tom I i II, WNT, 1976. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: Zna i rozumie pojęcia zawiązane ze sterowaniem i automatyką procesów produkcyjnych. Rozumie pojęcie sprzężenia zwrotnego. Rozumie potrzebę stosowania regulacji w ciągach produkcyjnych. Zna różne rodzaje i przeznaczenie czujników stosowanych do pomiarów wielkości fizycznych w ciągach technologicznych. Zna podstawowe właściwości statyczne i dynamiczne układów pomiarowych i regulacyjnych UMIEJĘTNOŚCI: Potrafi zinterpretować na schemacie technologicznym układy pomiarowe, pętle sprzężenia zwrotnego. Potrafi dobrać rodzaj czujnika i jego parametry do danego przypadku pomiarowego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 50% . |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Kacper Kaczmarczyk, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z podstawowymi problemami pomiarów przemysłowych oraz sterowania procesami produkcyjnymi. |
|
Pełny opis: |
Pojęcie regulacji i sterowania automatycznego w przemyśle spożywczym. Pojecie obiektu sterowania. Elementy rachunku operatorowego i transmitancja operatorowa (funkcja przejścia). Identyfikacja obiektów sterowania. Elementy opisu statycznego i dynamicznego obiektów. Pojęcie stabilność - podstawowe kryteria. Regulator PID i pojęcie sprzężenia zwrotnego. Pomiar wielkości elektrycznych i nieelektrycznych. Czujniki i przetworniki pomiarowe. Przetworniki A/D i D/A. Twierdzenie o próbkowaniu. Pomiar temperatury - termometry rozszerzalnościowe, rezystancyjne, termoelektryczne, emisyjne. Pomiar ciśnienia: manometry i próżniomierze mechaniczne, piezoelektryczne. Badanie przemysłowych układów pomiaru ciśnienia. Identyfikacja obiektu sterowania i dobór parametrów PID w przypadku sterowania impulsowego - na przykładzie sterowania temperaturą cieczy w zbiorniku. |
|
Literatura: |
1. M. Ludwicki, M. Ludwicki , Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, PWN, 2015. 2. Luyben W. L. "Modelowanie, symulacja i sterowanie procesów przemysłu chemicznego" WNT, 1976. 3. Douglas J. M. "Dynamika i sterowanie procesów": tom I i II, WNT, 1976. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Michał Pancerz, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.