Moduł kierunkowy 5: Analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.MK52.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kierunkowy 5: Analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Analiza jakości w browarnictwie |
Pełny opis: |
Zakres wykładów: Kontrola jakości w browarnictwie i słodownictwie Analityka laboratoryjna w słodownictwie Analityka laboratoryjna w dziale warzelni Analityka laboratoryjna w dziale fermentacji Zakres ćwiczeń: Analiza jakości wody, słodu i chmielu Analiza jakości brzeczki i młóta Analiza jakości piwa Analiza jakości drożdży i bakterii Studium przypadku - zadanie analityczne sprawdzenie nabytych umiejętności |
Efekty uczenia się: |
Student zna: - podstawowe zasady kontroli jakości w słodowni i browarze - potrzebę i zasady analizy jakościowej surowców, półproduktów i produktów browarniczych - wady i zalety poszczególnych metod analitycznych Student potrafi: przeprowadzić analizę jakości wody, słodu i chmielu przeprowadzić analizę jakości brzeczki słodowej przeprowadzić analizę jakości piwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów: Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnej pracy praktycznej - zadanie analityczne w laboratorium - udział w ocenie końcowej modułu 60% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Olga Hrabia, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.