Elektyw III: Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL32.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw III: Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami na temat roli i znaczenia mleka i produktów mleczarskich w żywieniu człowieka oraz wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą mleka. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Charakterystyka składu podstawowego, wartości odżywczej i właściwości fizykochemicznych mleka. Substancje bioaktywne w mleku. Wpływ wstępnych czynności technologicznych na skład i wartość odżywczą mleka. Wpływ procesów termicznych na składniki i wartość odżywczą mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego, mleka zagęszczonego i mleka w proszku. Charakterystyka drobnoustrojów niepożądanych i pożądanych w mleczarstwie. Bakterie probiotyczne i ich wykorzystanie w mleczarstwie. Podział, charakterystyka i rola mlecznych napojów fermentowanych w żywieniu człowieka. Masło i tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka. Możliwości modyfikacji składu i wartości odżywczej tłuszczu mlekowego. Sery podpuszczkowe dojrzewające i sery twarogowe – charakterystyka i rola w żywieniu człowieka. Białkowe preparaty mleczarskie, ich wartość odżywcza i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Tematyka ćwiczeń: Analiza jakości i wartości odżywczej mleka. Ocena wpływu metod produkcji na cechy jakościowe i wartość odżywczą koncentratów i preparatów białkowych mleka. Ocena wpływu procesu technologicznego na skład i wartość odżywczą serów. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej różnych rodzajów mleka fermentowanego. Analiza wartości odżywczej masła i produktów masłopodobnych. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Cichosz G., Czeczot H. Żywieniowy fenomen mleka. KZSM. Olsztyn-Warszawa, 2013. 2. Ziajka S. (red.). Mleczarstwo. Wydawnictwo UWM Olsztyn, 2008. 3. Mleko. Technika i technologia. 2013.Tetra Pak Processing Systems AB, Lund, 2013. Uzupełniająca: 1. Molska I. Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, Warszawa, 1988. 2. Ziajka S. (red.) Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. T. 2. Wydawnictwo ART. Olsztyn, 1997. 3. Przegląd Mleczarski. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - skład podstawowy, właściwości fizykochemiczne, jakość higieniczną oraz wartość odżywczą mleka surowego, z uwzględnieniem zawartości i roli substancji bioaktywnych; - wpływ procesów termicznych i membranowych stosowanych w mleczarstwie na wartość odżywczą mleka i produktów mleczarskich. Teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych; - podstawowe rodzaje i gatunki bakterii fermentacji mlekowej oraz podstawy wytwarzaniu mlecznych produktów fermentowanych. Znaczenie mleka fermentowanego w żywieniu człowieka; - rolę masła, serów podpuszczkowych i twarogowych oraz produktów przerobu serwatki w żywieniu człowieka. Podstawy technologiczne ich produkcji. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - ocenić wartość odżywczą mleka surowego oraz produktów mleczarskich na podstawie ich składu, właściwości fizykochemicznych oraz jakości higienicznej Posługując się właściwie dobranymi metodami badań potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych rezultatów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - pracy w grupie i pełnienia w niej różnych ról; - przyjęcia odpowiedzialności, uznania ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych, żywieniowych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania i obchodzenia się z mlekiem surowym oraz wpływu parametrów technologicznych na wartość odżywczą mleka. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej obejmujący pytania testowe i jedno pytanie otwarte; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych, - 1 kolokwium z zakresu ćwiczeń - test jednokrotnego wyboru (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Katarzyna Turek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.