Seminarium dyplomowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SEDi.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Dietetyka, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Omówienie cech i struktury publikacji naukowej. Typy publikacji naukowych. Wykorzystanie słów kluczowych do indeksowania artykułów, Przygotowanie wystąpienia ustnego – scenariusz wystąpienia, wygłaszanie referatu, referat z komputera, zachowanie się w dyskusji. Przygotowanie publikacji naukowej do druku – maszynopis, wykorzystanie programów komputerowych, wygląd strony, tabele, liczby, symbole wzory, ilustracje. Korekta maszynopisu. Technika pisania, język, składnia, ortografia, odmiana nazw i nazwisk, słowniki. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu pracy dyplomowej z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Cytowania, zestawienie bibliografii. Wykorzystanie baz danych bibliograficznych. Przedstawienie, przez pracowników Jednostki, działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu, badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników prowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków, Opracowanie materiału doświadczalnego potrzebnego do przygotowania pracy inżynierskiej. |
Literatura: |
1. Weiner J. 2012 lub nowsze. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN, Warszawa. 2. Majchrzak J., Mendel T. metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań, 2005. http://www.pttz.org/zyw/ www.sciencedirect.com www.onlinelibrary.wiley.com www.springer.com |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla studiowanego kierunku, podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, Umiejętności: formułować cel, zakres pracy, zestawć literaturę, przygotować tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy seminaryjnej i inżynierskiej. Prawidłowo interpretuje wyniki i odnosi do danych literaturowych, wyciąga wnioski., precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotować i przedstawić pracę/prezentację (pisemnie lub ustnie), dyskutować wyniki. Kompetencje: aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień z obszaru technologii żywności i żywienia człowieka , konstruktywnej krytyki oraz rozważenia propozycji innych osób., podjęcia dokształcania i doskonalenia zawodowego, dostrzega różnice między kontynuacją kształcenia a podjęciem pracy zawodowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie: - aktywnego uczestnictwa w dyskusji (30%), - obecności (20%), - przygotowania 3 prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu (50%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Karen Khachatryan, Anna Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Marcin Łukasiewicz, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Ptaszek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.