Inżynieria procesowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.INPR.SI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria procesowa |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Technologia Żywności, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z podstawami inżynierii procesowej w odniesieniu do technologii żywności. |
Pełny opis: |
Podstawowe informacje o procesach i ich bilansowaniu (podział procesów, zmienne intensywne i ekstensywne, rodzaje bilansów, zasady sporządzania bilansu). Podstawy wymiany pędu (równanie ciągłości strugi i równanie Bernoulliego, opory przepływu przez rurociągi i przez złoże, ruch cząstek w płynach). Wybrane procesy mechaniczne (filtracja i filtry, sedymentacja i osadniki). Wymiana ciepła i wymienniki ( mechanizmy wymiany ciepła i ich opis, równanie projektowe wymiennika ciepła, przykłady wymienników ciepła, zagęszczanie roztworów w wyparkach). Wymiana masy (stężenia, równowaga fazowa, charakterystyka mechanizmów wymiany masy i ich opis). Wybrane procesy cieplno-dyfuzyjne (destylacja, gazy wilgotne, suszenie, ekstrakcja). Podstawowe wielkości fizykochemiczne. Przeliczanie jednostek. Hydrostatyka. Obliczenia przepływu płynów w rurociągach (równanie ciągłości strugi, liczba Reynoldsa, równanie Bernoulliego). Pomiar profilu prędkości w rurociągu w skali przemysłowej (sonda Prandtla, prędkość miejscowa, prędkość średnia). Obliczenia oporów przepływu płynów w rurociągach (współczynniki oporu, zmiana geometrii, opory lokalne). Opory przepływu płynu przez warstwy sypkie i porowate. Parametry charakteryzujące złoże i wypełnienie. Obliczenia projektowe dotyczące przewodzenia, wnikania i przenikania ciepła (straty cieplne, wyznaczanie współczynników wnikania ciepła). Bilans ciepła. Równanie projektowe wymiennika ciepła. Wyznaczanie współczynnika przenikania ciepła. Nawilżanie powietrza. Zmiana parametrów powietrza wilgotnego. Zagęszczanie roztworów i wyparki. |
Literatura: |
1. Praca Zbiorowa pod redakcją Piotra Lewickiego „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, WNT, Warszawa 1990. 2. D. Witrowa-Rajchert, P.P. Lewicki ”Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności” Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2012. 3. W. Ciesielczyk, K.Kupiec, A. Wiechowski „Przykłady i zadania z inżynierii chemicznej i procesowej” Skrypt PK, Kraków, 1995. 4. Mieczysław Serwiński „Zasady inżynierii chemicznej i procesowej”, WNT, Warszawa 1982. 5. Praca zbiorowa pod redakcją Zbigniewa Pałachy i Iwony Sitkiewicz, „Właściwości fizyczne żywności”, WNT Warszawa 2010 6. Pawłow, Romankow, Noskow, „Przykłady i zadania z zakresu aparatury i inżynierii chemicznej”, WNT, Warszawa 1969 |
Efekty uczenia się: |
Podstawowe prawa fizyki i fizykochemii oraz umie zdefiniować wielkości fizykochemiczne (wraz z jednostkami) wykorzystywane w inżynierii procesowej do opisu procesów jednostkowych i zjawisk w przemyśle spożywczym i przemysłach pokrewnych. Najważniejsze procesy jednostkowe występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych, rozumie ich sens fizyczny oraz umie podać ich ilościowy opis. Korzystać z dostępnych danych z zakresu właściwości fizykochemicznych substancji pochodzenia nieorganicznego i organicznego. Sporządzić bilans pędu (sił), masy i energii cieplnej dla różnych procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym i pokrewnych. wykorzystać podstawowe równania w obliczeniach procesowych z uwzględnieniem jednostek wielkości fizykochemicznych. Właściwie opracować dokumentację (sprawozdanie) wykonanego ćwiczenia laboratoryjnego i projektu. Stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena z każdego ćwiczenia laboratoryjnego na podstawie sprawozdania oraz sprawdzianu z podanego zakresu wiedzy pisanego przed ćwiczeniami. Średnia z oceny ćwiczeń laboratoryjnych – udział w ocenie końcowej 20%. Średnia ze sprawdzianów z obliczeń projektowych - udział w ocenie końcowej 50%. Egzamin w formie pisemnej, praca złożona z pytań otwartych opisowych i zadań projektowych. Zaliczenie po uzyskaniu minimum 51% punktów – udział w ocenie końcowej 50%. Ocena końcowa: średnia z powyższych ocen. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Urszula Goik, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Urszula Goik, Joanna Kruk, Anna Ptaszek, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Urszula Goik, Joanna Kruk, Anna Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.