Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia specjalizacyjna I B: Bromatologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.TSP1.SM.TTZBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia specjalizacyjna I B: Bromatologia
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Technologia Żywności, 1 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach technologii specjalizacyjnej poruszane są tematy z zakresu składu żywności, roli składników odżywczych w organizmie człowieka, podstaw racjonalnego żywienia, zanieczyszczeń żywności i naturalnych substancji antyodżywczych, czy substancji celowo dodawanych do żywności w trakcie procesu technologicznego. W czasie ćwiczeń natomiast prezentowane są metody analizy żywności, oceny zawartości poszczególnych składników odżywczych oraz zanieczyszczeń.

Technologia specjalizacyjna I B: Bromatologia

Status: kierunkowy - fakultatywny

Forma zaliczenia końcowego: egzamin

Wymagania wstępne: brak

Kierunek studiów: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Profil studiów: ogólnoakademicki

Kod formy studiów oraz poziomu studiów: SM

Semestr studiów: 1

Język wykładowy: polski

Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora: Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki

Pełny opis:

WYKŁADY:

Wprowadzenie do nauki o żywności i żywieniu - bromatologii. Ogólna charakterystyka składników odżywczych i nieodżywczych. Ustawowy nadzór nad jakością żywności.

Rola wody jako składnika żywności.

Węglowodany - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka i w przetwórstwie żywności.

Białka - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka i w przetwórstwie żywności.

Tłuszcze - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka i w przetwórstwie żywności.

Charakterystyka i występowanie witamin w żywności.

Charakterystyka i występowanie związków mineralnych w żywności.

Charakterystyka grup produktów spożywczych

Charakterystyka grup produktów spożywczych.

Podstawy racjonalnego żywienia.

ĆWICZENIA LABORATORYJNE:

Wpływ procesów kulinarnych na zmiany zawartości witaminy C w warzywach.

Określenie względnej przyswajalności wapnia na podstawie oznaczenia w produktach spożywczych zawartości jego związków rozpuszczalnych.

Badanie dostępności żelaza dwu- i trójwartościowego.

Wpływ procesów technologicznych na wartość biologiczną białka na podstawie dostępności metioniny.

Analiza chemiczna wody.

Analiza chemiczna soli.

Strawność węglowodanów w produktach o różnej zawartości błonnika.

Oznaczanie zawartości fitynianów.

Oznaczenie zawartości polifenoli ogółem przy użyciu odczynnika Folin-Ciocalteu.

Analiza ilościowa tłuszczów w różnych produktach spożywczych.

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. Gertig H., Przysławski J. (2018). Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie, PZWL, Warszawa.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (2017). Żywienie Człowieka 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

pojęcia z zakresu bromatologii, identyfikuje skład produktów spożywczych, rozpoznaje i charakteryzuje składniki odżywcze i nieodżywcze; ma zaawansowaną wiedzę o właściwościach wybranych środków spożywczych.

klasyfikuje i rozróżnia grupy produktów spożywczych oraz szczegółowo charakteryzuje poszczególne środki spożywcze w obrębie grup.

wskazuje relacje pomiędzy żywnością, żywieniem a zdrowiem.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

planować i wykonywać samodzielnie, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia zadania badawcze dotyczące oznaczeń wybranych składników odżywczych i nieodżywczych.

prawidłowo interpretować wyniki z wykonywanych zadań i formułować wnioski.

organizować, planować i koordynować pracę w ramach zadanych prac badawczych; współpracować z zespołem w celu rozwiązania problemu badawczego.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

aktywnej postawy w celu przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności.

pracy w grupie i kierowania małym zespołem.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- 3 kolokwiów - udział w ocenie końcowej modułu 80%,

- raportów/sprawozdań z zajęć - udział w ocenie końcowej modułu 20%.

Udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)