Elektyw I: Przetwórstwo węglowodanów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F6.EL11.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw I: Przetwórstwo węglowodanów |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady obejmują: Węglowodany - podstawy budowy i właściwości fizykochemiczne. Technologia otrzymywania sacharozy. Podstawowe surowce skrobiowe - technologia otrzymywania skrobi. Technologia otrzymywania hydrolizatów skrobiowych. Modyfikacja skrobi - funkcje i zastosowani skrobi modyfikowanych. Technologia otrzymywania frytek i czipsów ziemniaczanych. Surowce i technologia otrzymywania miodu. Polisacharydy nieskrobiowe - otrzymywanie funkcje i zastosowanie. Ćwiczenia laboratoryjne obejmują: Analiza jakościowa w przemyśle cukrowniczym. Biopolimery - właściwości reologiczne i funkcjonalne. Ocena jakości ziemniaka oraz frytek i czipsów ziemniaczanych. Analiza jakościowa w przemyśle skrobiowym . |
Literatura: |
1. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa 1996. 2. Nowotny F. (red), Skrobia, WNT, Warszawa 1969. 3. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005. 4. Bijok B., Bijok F., Surowce i technologia żywności cz. 1, WSiP, Warszawa, 1980 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: podstawowe cechy węglowodanów. różnice pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do otrzymywania cukru, skrobi, hydrolizatów skrobiowych i miodu. podstawowe żywieniowe znaczenie produktów węglowodanowych. Umiejętności - potrafi: właściwie opracować wyniki analizy surowców węglowodanowych takich jak cukier skrobia i miód. sporządzać sprawozdania i raporty. Kompetencje społeczne - jest gotów do: świadomego uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności o właściwej jakości zdrowotnej. pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem, myśli i działa w sposób przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 64% zadanych pytań. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej 15%, - kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 64% punktów) - udział w ocenie końcowej 35%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-24 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.