Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw I: Przetwórstwo węglowodanów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F6.EL11.SI.TTZCZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw I: Przetwórstwo węglowodanów
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Grupy: Żywienie Człowieka, 6 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady obejmują:

Węglowodany - podstawy budowy i właściwości fizykochemiczne.

Technologia otrzymywania sacharozy.

Podstawowe surowce skrobiowe - technologia otrzymywania skrobi.

Technologia otrzymywania hydrolizatów skrobiowych.

Modyfikacja skrobi - funkcje i zastosowani skrobi modyfikowanych.

Technologia otrzymywania frytek i czipsów ziemniaczanych.

Surowce i technologia otrzymywania miodu.

Polisacharydy nieskrobiowe - otrzymywanie funkcje i zastosowanie.

Ćwiczenia laboratoryjne obejmują:

Analiza jakościowa w przemyśle cukrowniczym.

Biopolimery - właściwości reologiczne i funkcjonalne.

Ocena jakości ziemniaka oraz frytek i czipsów ziemniaczanych.

Analiza jakościowa w przemyśle skrobiowym .

Literatura:

1. Nikiel S., Cukrownictwo, WSiP, Warszawa 1996.

2. Nowotny F. (red), Skrobia, WNT, Warszawa 1969.

3. Pałasiński M. (red), Technologia przetwórstwa węglowodanów, PTTŻ, Kraków 2005.

4. Bijok B., Bijok F., Surowce i technologia żywności cz. 1, WSiP, Warszawa, 1980

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie:

podstawowe cechy węglowodanów.

różnice pomiędzy technologiami wykorzystywanymi do otrzymywania cukru, skrobi, hydrolizatów skrobiowych i miodu.

podstawowe żywieniowe znaczenie produktów węglowodanowych.

Umiejętności - potrafi:

właściwie opracować wyniki analizy surowców węglowodanowych takich jak cukier skrobia i miód.

sporządzać sprawozdania i raporty.

Kompetencje społeczne - jest gotów do:

świadomego uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności o właściwej jakości zdrowotnej.

pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem, myśli i działa w sposób przedsiębiorczy.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 64% zadanych pytań. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

ćwiczenia:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej 15%,

- kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 64% punktów) - udział w ocenie końcowej 35%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-24 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Kowalski
Prowadzący grup: Stanisław Kowalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)