Elektyw kierunkowy III: Nowoczesne techniki wykrywania zafałszowań żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK31.SM.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy III: Nowoczesne techniki wykrywania zafałszowań żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z problematyką zafałszowań żywności oraz możliwościami ich identyfikacji. Przedstawione zostaną najczęściej występujące sposoby fałszowania różnych grup produktów spożywczych. W ramach wykładu omówione zostaną podstawy wybranych metod instrumentalnych, które wykorzystuje się do weryfikacji autentyczności żywności. Szczególna uwaga poświęcona zostanie takim metodom, jak spektrofluorymetria, wysokosprawna chromatografia cieczowa i elektroforeza żelowa. Studenci będą mieli możliwość praktycznego zastosowania tych metod w ramach ćwiczeń laboratoryjnych. Oczekiwanym efektem ukończenia zajęć z tego przedmiotu jest świadomość problemu fałszowania żywności oraz umiejętność właściwego doboru narzędzi do oceny autentyczności żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Problem fałszowania żywności Metody spektroskopowe wykorzystywane do identyfikowania zafałszowań Chromatografia jako narzędzie do wykrywania niepożądanych dodatków Metody elektroforetyczne i immunochemiczne stosowane w badaniach autentyczności żywności Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Badania autentyczności olejów roślinnych metodami fluorymetrycznymi Wykorzystanie HPLC do oznaczania niepożądanych dodatków do żywności Wykrywanie zafałszowań serów i produktów mięsnych za pomocą elektroforezy SDS-PAGE |
Literatura: |
Podstawowa 1. Szczepaniak W. Metody instrumentalne w analizie chemicznej. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego, Wydział Technologii Żywności, Poznań 2001 3. Targoński Z., Stój A. Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2005, 4 (45) Supl., 30 40 Uzupełniająca 1. Praca zbiorowa, „Chemia fizyczna”, PWN, Warszawa, 1980 2. Witkiewicz Z., „Podstawy chromatografii”, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005 3. Gniot-Szulżycka J., Leźnicki A., Komoszyński M., Wojczuk B. Materiały do ćwiczeń z biochemii. Białka – metody ilościowego oznaczania, rozdziału i oczyszczania. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2005 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Orientuje się w tematyce fałszowania żywności Wykazuje znajomość podstaw metod instrumentalnych, które można wykorzystać do identyfikacji zafałszowań żywności UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi dobrać odpowiednią metodę i przeprowadzić wstępne czynności w procesie badań do identyfikacji autentyczności żywności Potrafi zinterpretować otrzymane wyniki badań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób Rozumie znaczenie pracy zespołowej. Chętnie współpracuje z innymi, a w razie potrzeby organizuje pracę w grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie pisemnego sprawdzianu wiadomości (min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pisemnego sprawozdania z wykonanych ćwiczeń - udział w ocenie końcowej modułu 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.