Dodatki do żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.DODZ.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dodatki do żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Definicja substancji dodatkowych, prawne przepisy dotyczące stosowania dodatków do żywności obowiązujące w Polsce, Unii Europejskiej i Codexu Alimentarius. Oznakowanie substancji dodatkowych wg INS. Substancje dodatkowe z listy quantum satis. Funkcje technologiczne substancji dodatkowych, omówienie wybranych grup dodatków do żywności Znaczenie dodatków dla konsumenta oraz producentów i dystrybutorów żywności Aspekty zdrowotne stosowania substancji dodatkowych Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Oznaczanie wybranych substancji konserwujących (kwas sorbowy, benzoesowy), kwas octowy Oznaczanie zawartości przeciwutleniaczy (witamina C, butylohydroksyanizolu BHA), oraz winianów, waniliny Oznaczanie stopnia zdolności słodzenia i aspartamu metodą HPLC Oznaczenie zawartości barwników żywności (antocyjanów, chlorofilu, karotenoidów) |
Literatura: |
Podstawowa 1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. nr 232, poz. 1525, 2010 z późniejszymi zmianami 2. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. Dz.U. nr 171 poz. 1225, 2006 wraz z późniejszymi zmianami 3. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K. Kompendium dodatków do żywności. Hortimex Konin, 2003. Uzupełniająca 1. Gertig H. Żywność a zdrowie. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa, 1996. 2. Świderski F. (red.). Żywność wygodna i żywność funkcjonalna., WNT Warszawa, 1999. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, regulacji prawnych oraz zakresu ich stosowania Ma wiedzę na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur i odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki (dokonać odpowiednich obliczeń matematycznych) Posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz Dobiera odpowiednie do danego produktu dodatki do żywności KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Ma świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywnościRozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań opisowych (ocena pozytywna min. 50%) – udział w ocenie końcowej modułu 50% Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 3 pisemnych sprawozdań z ćwiczeń (obejmujących podstawowe informacje na temat analizowanego dodatku do żywności, omówienie metody jego oznaczania oraz części analitycznej wraz z interpretacją otrzymanego w trakcie analizy jakościowej lub ilościowej wyniku)- udział w ocenie końcowej modułu 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Joanna Sobolewska-Zielińska, Angelika Wojtyś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.