Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.MIK.SI.RROXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Rolnictwo, 2 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: OCHRONA ŚRODOWISKA / ECTS: 4 / semestr: 2 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI Status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Zajęcia z mikrobiologii mają na celu zaznajomienie studentów ze światem drobnoustrojów, wskazanie ich roli w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie znaczenie mikroorganizmów w funkcjonowaniu biocenoz, przemianach biogenów oraz o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie i na inne organizmy żywe. Zajęcia mają uwypuklić zarówno pożyteczną, jak i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów ze światem roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Mikrobiologia jako dyscyplina naukowa. Miejsce drobnoustrojów w świecie przyrody. Zarys rozwoju mikrobiologii i badań nad drobnoustrojami. Podstawy klasyfikacji i zarys systematyki drobnoustrojów. 2. Wpływ czynników środowiskowych na procesy życiowe drobnoustrojów. 3-5.Mikrobiologia różnych środowisk: wody, gleby, powietrza oraz pomieszczeń inwentarskich. 6.Ekologia drobnoustrojów; interakcje pomiędzy drobnoustrojami a organizmami wyższymi w biocenozach. 7.Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów; przegląd i charakterystyka bakterii chorobotwórczych. Wrażliwość i oporność bakterii chorobotwórczych. Ćwiczenia laboratoryjne: 1.BHP na ćwiczeniach z mikrobiologii. Podstawowa aparatura i metody stosowane w badaniach mikrobiologicznych. 2.Teoretyczne podstawy barwienia bakterii. Morfologia bakterii. 3.Barwienie złożone metodą Grama. 4.Barwienie proste negatywne. Obserwacja ruchu bakterii w kropli wiszącej. 5. Morfologia promieniowców 6.Morfologia drożdży i grzybów pleśniowych z klasy Phycomycetes. 7.Morfologia grzybów pleśniowych z klasy Deuteromycetes. 8.Analiza mikrobiologiczna wody w aspekcie sanitarno –higienicznym. 9.Odczyt mikrobiologicznej analizy wody. 10.Analiza mikrobiologiczna powietrza. 11.Bakterie fermentacji mlekowej w materiale pochodzenia zwierzęcego. 12.Bakterie fermentacji mlekowej w zakiszanym materiale pochodzenia roślinnego. 13.Szkodniki fermentacji mlekowej. Barwienie przetrwalników bakterii metodą Schaeffera-Fultona. 14.Fermentacja octowa. Bakterioskopowa ocena mięsa. 15.Zaliczenie. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: 54 godziny (2,2 ECTS) w tym: wykłady: 20 godzin ćwiczenia: 30 godzin konsultacje: 2 godziny udział w egzaminie i zaliczeniu: 2 godziny Praca własna: 46 godzin (1,8 ECTS) |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Hans G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna 2.Władysław H.J. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii 3.Singelton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie Uzupełniająca: 1.Ewa Kisielewska, Monika Kordowska-Wiater, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności 2.Mieczysław Błaszczyk, Mikroorganizmy w ochronie środowiska 3.Polskie Normy, dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - posiada ogólną wiedzę z mikrobiologii - definiuje i opisuje najważniejsze procesy zachodzące w środowisku naturalnym z udziałem różnych mikroorganizmów oraz wskaże właściwe kierunki działań mające na celu uzdrowienie zanieczyszczonych gleb, wód, powietrza, a także płodów rolnych - charakteryzuje najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie, wodzie i powietrzu Umiejętności: - rozróżnia poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów - praktycznie wykorzystuje metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym - samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym Kompetencje społeczne: - organizuje pracę w małym laboratorium, celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii - wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej – test wielokrotnego wyboru 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 60% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 60% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Należy zaliczyć 2 kolokwia pisemne Ocena końcowa= 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena z ćwiczeń |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.