Sadownictwo terenów podgórskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.STP.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo terenów podgórskich |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Sadownictwo, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Rośliny ozdobne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Sztuka ogrodowa, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest uzupełnienie i poszerzenie wiadomości z zakresu sadownictwa w terenach podgórskich. Charakterystyka wybranych regionów sadowniczych zlokalizowanych w terenach górzystych i górskich. Podstawy przyrodnicze, ekologiczne i kulturowe sadownictwa w tych rejonach. Walory agroturystyczne. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Uwarunkowania klimatyczne i glebowe produkcji sadowniczej w rejonach górzystych i górskich Specyfika produkcji sadowniczej w terenach podgórskich Uprawy sadownicze a zrównoważony rozwój obszarów podgórskich Mechanizacja upraw sadowniczych w terenach górzystych i górskich Uwarunkowania ekonomiczne i kulturowe rozwoju sadownictwa Charakterystyka światowych rejonów sadowniczych na terenach podgórskich Wykorzystanie zasobów przyrodniczych obszarów sadowniczych w promocji regionalnych produktów i rozwoju agroturystyki Przydatność lokalnych odmian drzew i krzewów owocowych w terenach podgórskich Przetwórstwo owoców w rodzinnych gospodarstwach sadowniczych Funkcjonowanie gospodarstw sadowniczych w rejonie Jeziora Bodeńskiego, Kantonu Thurgau (Szwajcaria) oraz Południowego Tyrolu (Włochy) |
Literatura: |
Smakosz E., Słowik K., 1975. Sadownictwo podgórskie. PWRiL, Warszawa Oberhofer H., 2009. Obst- und Weinbau im Wendel der Zeit. Suedtiroler Beratungsring Werth K., 1994. Der Suedtiroler Obstbau in Zahlen. Suedtiroler Beratungsring Winter F., Janssen H., Kennel W., Link H., Scherr F., Silbereisen R., Stref J., 1992. Lucas’ Anleitung zum Obstbau. Ulmer Verlag |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Ma wiedzę dotyczącą uwarunkowań klimatycznych i glebowych produkcji sadowniczej w rejonach górzystych i górskich Wykazuje znajomość podstawowych wymagań i uwarunkowań produkcji sadowniczej w rejonach podgórskich Zna i rozumie specyfikę produkcji sadowniczej w rejonach górzystych i górskich Rozumie konieczność rozwoju sadownictwo na tych terenach, nie tylko ze względów przyrodniczych i ekonomicznych, ale także rekreacyjnych Wykazuje znajomość urządzeń technicznych stosowanych w mechanizacji prac sadowniczych w obszarach górzystych Ma wiedzę dotyczącą upraw sadowniczych w połączeniu z działalnością agroturystyczną Zna najważniejsze odmiany lokalne typowe dla poszczególnych regionów Ma podstawową wiedzę dotyczącą funkcjonowania rodzinnego gospodarstwa sadowniczego, wytwarzającego regionalne produkty spożywcze Umiejętności Posiada umiejętność prowadzenia specjalistycznego gospodarstwa sadowniczego Potrafi połączyć produkcje sadowniczą z działalnością agroturystyczną opartą na walorach regionu i własnych produktach Posiada umiejętność doboru odpowiednich odmian i gatunków najlepiej owocujących w danym regionie Kompetencje społeczne Potrafi docenić zasoby przyrodnicze i kulturowe regiony Ma świadomość specyfiki produkcji w rejonach podgórskich |
Metody i kryteria oceniania: |
711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku 101 sprawdzian wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.