Higiena środowiska wiejskiego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZDZ.HSW9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena środowiska wiejskiego |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć z przedmiotu Higiena Środowiska Wiejskiego studenci zostaną zapoznani z tematyką możliwych zagrożeń występujących na terenach wiejskich związanych z produkcją rolniczą jak i problemami socjalno bytowymi mieszkańców wsi. |
Pełny opis: |
1. Tereny wiejskie definicje i charakterystyka 2. Przemiany społeczne zachodzące na terenach wiejskich 3. Wpływ środowiska życia na funkcjonowanie społeczeństw wiejskich 4. Rolnicze i pozarolnicze zagrożenia skażenia gleby 5. Odpady komunalne na terenach wiejskich 6. Ekspozycja sztucznych pól elektromagnetycznych w środowisku wiejskim 7. Zasady postępowania ze zwłokami padłych zwierząt 8. Ocena i skutki zanieczyszczenia pyłami powietrza atmosferycznego (smog) 9. Zasady udzielania pierwszej pomocy. 10. Metody i środki stosowane w dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji (DDD) 11. BHP w gospodarstwie rolnym 12. Ocena zagrożenia hałasem w rolnictwie 13.Przyzagrodowe oczyszczalnie ścieków 14. Chemiczne zanieczyszczenie powietrza 15. Biologiczne zanieczyszczenie powietrza |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Higiena Środowiska Wiejskiego L. Tymczyna, A. Chmielowiec WAR Lublin 2002 2.Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka. Emilia Kolarzyk. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2008 3. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich R. Kołacz, Z. Dobrzański 2006 WAR Wrocław 4. Niebezpieczne infekcje odzwierzęce Sedlak K, Tomisickova M. BELLONA 2007 Uzupełniająca : 1. Podstawy Higieny. Jerzy Marcinkiewicz. Volumed 1997. 2.Agrometeorologia i klimatologia. Rojek Marian, Żyromski Andrzej. Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu. 2004 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie:funkcjonowanie ekosystemów, zasady ochrony przyrody i środowiska, definiuje podstawy prawa pracy i prawa rolnego, kryteria i uwarunkowania dobrostanu zwierząt oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji zwierzęcej; relacje pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem, zasady związane z humanistycznym i etycznym podejściem do zwierząt i środowiska, zasady obchodzenia się ze zwierzętami i ich pielęgnacji, znaczenie nauk zootechnicznych i rybactwa śródlądowego, jako czynników kształtujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:analizować zjawiska fizyczne oraz procesy i zjawiska biologiczne stosując podstawowe metody matematyczne i techniki informatyczne, dokonywać pomiarów i interpretacji parametrów mikroklimatycznych pomieszczeń inwentarskich oraz ocenić dobrostan zwierząt; rozpoznać podstawowe jednostki chorobowe i podejmować działania prewencyjne; stosować profilaktykę zootechniczną KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania; odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego, oceny ryzyka i skutków wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 45.% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 35.%. Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 2 pytania kolokwium zaliczeniowego;. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.