Biologia gatunkowa a wypas
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KBZ.GATU9.SI.HZOHY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia gatunkowa a wypas |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
1.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom zagadnień dotyczących ekorozwoju. Utrzymanie wypasu wspólnotowego w Europie jest ważnym elementem ochrony krajobrazu, gdyż zapobiega negatywnym zmianą florystycznym i pozwala na zachowanie wielu cennych gatunków roślin. Hodowla owiec na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, które dotyczą zwłaszcza rejonów górskich postrzegana jest jako działalność proekologiczna chroniąca użytkowana przestrzeń przed degradacją. Dlatego też wypas zwierząt nie powinien być postrzegany jako sztywny proces produkcyjny lecz element kształtowania krajobrazu z zachowaniem wszelkich form ochrony środowiska rolniczego i przyrodniczego. Wypas zwierząt i związana z tym gospodarka pasterska są niewątpliwie ważnym elementem ekonomicznym jak również umożliwiają pogodzenie problemów społeczno-gospodarczych z zachowaniem odpowiedniej bioróżnorodności charakterystycznej dla danego regionu Polski i Europy. |
Pełny opis: |
Charakterystyka gatunku i przystosowanie do wypasu ( przeżuwacze, monogastryczne) Wypas przeżuwaczy jako element zachowania różnorodności biologicznej w Europie Zasady prowadzenie wypasu ekstensywnego owiec w Polsce Rola wypasu kulturowego owiec w ochronie środowiska przyrodniczego na terenach Parków Narodowych w Karpatach Wypas wielkoobszarowy a produkcja owczarska w rejonie Beskidu Niskiego i Bieszczad Znaczenie wypasu zbiorowego na terenie Beskidu Śląskiego i Żywieckiego Czynniki socjoekonomiczne stabilizujące i utrudniające prowadzenie gospodarki pasterskiej Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie Wypas wielkoobszarowy – szansą na ograniczenie regresu owczarstwa |
Literatura: |
1. Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141. 2. Pasterstwo Karpackie . Praca Zbiorowa. Wyd. UNEP/GRiD Warszawa 1. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 2. Musiał W., Wierzchoś E., Molik E., Tyran E. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Kraków 2004 pp 145 (pp. 8). 3. Caballero R., Riseth J.A., Laba N., Tyran E., Musiał W., Molik E., Boltshauser A., Hoffstetter P., Gueydon A., Roleder N., Hoffman H., Moreira B.M., Coelho I.S., Brito O. and Gil A. 2007. Comparative typology in six european low-intensity system of grassland management. Adv. in Agron. Vol 96, 351-420. |
Efekty uczenia się: |
opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska zna podstawowe aspekty technik żywienia utrzymania pastwiskowego owiec opisuje relację pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem ocenia typ, rasę i wartość użytkową oraz uwarunkowania behawioralne oceniać wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko przyrodnicze i optymalizować metody i techniki, przy użyciu odpowiednich narzędzi, zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju wykazuje aktywną postawę w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań |
Metody i kryteria oceniania: |
kolokwium pisemne |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.