Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biologia gatunkowa a wypas

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.KBZ.GATU9.SI.HZOHY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biologia gatunkowa a wypas
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 1.50 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom zagadnień dotyczących ekorozwoju. Utrzymanie wypasu wspólnotowego w Europie jest ważnym elementem ochrony krajobrazu, gdyż zapobiega negatywnym zmianą florystycznym i pozwala na zachowanie wielu cennych gatunków roślin. Hodowla owiec na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, które dotyczą zwłaszcza rejonów górskich postrzegana jest jako działalność proekologiczna chroniąca użytkowana przestrzeń przed degradacją. Dlatego też wypas zwierząt nie powinien być postrzegany jako sztywny proces produkcyjny lecz element kształtowania krajobrazu z zachowaniem wszelkich form ochrony środowiska rolniczego i przyrodniczego. Wypas zwierząt i związana z tym gospodarka pasterska są niewątpliwie ważnym elementem ekonomicznym jak również umożliwiają pogodzenie problemów społeczno-gospodarczych z zachowaniem odpowiedniej bioróżnorodności charakterystycznej dla danego regionu Polski i Europy.

Pełny opis:

Charakterystyka gatunku i przystosowanie do wypasu ( przeżuwacze, monogastryczne)

Wypas przeżuwaczy jako element zachowania różnorodności biologicznej w Europie

Zasady prowadzenie wypasu ekstensywnego owiec w Polsce

Rola wypasu kulturowego owiec w ochronie środowiska przyrodniczego na terenach Parków Narodowych w Karpatach

Wypas wielkoobszarowy a produkcja owczarska w rejonie Beskidu Niskiego i Bieszczad

Znaczenie wypasu zbiorowego na terenie Beskidu Śląskiego i Żywieckiego

Czynniki socjoekonomiczne stabilizujące i utrudniające prowadzenie gospodarki pasterskiej

Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie

Wypas wielkoobszarowy – szansą na ograniczenie regresu owczarstwa

Literatura:

1. Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141.

2. Pasterstwo Karpackie . Praca Zbiorowa. Wyd. UNEP/GRiD Warszawa

1. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006

2. Musiał W., Wierzchoś E., Molik E., Tyran E. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Kraków 2004 pp 145 (pp. 8).

3. Caballero R., Riseth J.A., Laba N., Tyran E., Musiał W., Molik E., Boltshauser A., Hoffstetter P., Gueydon A., Roleder N., Hoffman H., Moreira B.M., Coelho I.S., Brito O. and Gil A. 2007. Comparative typology in six european low-intensity system of grassland management. Adv. in Agron. Vol 96, 351-420.

Efekty uczenia się:

opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska

zna podstawowe aspekty technik żywienia utrzymania pastwiskowego owiec opisuje relację pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem

ocenia typ, rasę i wartość użytkową oraz uwarunkowania behawioralne

oceniać wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko przyrodnicze i optymalizować metody i techniki, przy użyciu odpowiednich narzędzi, zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju

wykazuje aktywną postawę w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych

w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań

Metody i kryteria oceniania:

kolokwium pisemne

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Edyta Molik
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)