Metodyka i analiza doświadczeń w naukach przyrodniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.MET.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metodyka i analiza doświadczeń w naukach przyrodniczych |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia II sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z podstawowymi metodami służącymi do planowania, przeprowadzania i statystycznego opracowania wyników doświadczeń. W trakcie semestru studenci nauczą się stosować najważniejsze metody na przykładach konkretnych doświadczeń. Wykłady i ćwiczenia podzielone są na cztery zasadnicze części. Część pierwsza poświęcona jest na zagadnienia ogólne (układ, planowanie i technika prowadzenia doświadczeń oraz przypomnienie podstawowych pojęć i metod poznanych w trakcie kursu Statystyki Matematycznej). Część druga, najbardziej obszerna, poświęcona jest testom istotności w populacjach o rozkładzie normalnym i metodom opartym na analizie wariancji. Studenci zaznajomią się z podstawowymi modelami analizy (modele: jednoczynnikowy, hierarchiczny, dwuczynnikowy z interakcją). W drugiej części ujęta zostanie też tematyka związana z porównaniami wielokrotnymi i stosowanie podstawowych testów tej grupy. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Definicje i cele eksperymentu, jednostka eksperymentalna i czynnik doświadczalny. 2. Przedmiot badań, a problem badawczy, formułowanie hipotez badawczych, etapy procesu badawczego. 3. Planowanie eksperymentu: charakterystyka obiektu badań, ustalenie celu badań, wybór modelu doświadczenia, realizacja pomiarów, analiza danych i sformułowanie wniosków. 4. Techniki rejestracji i weryfikacji wyników, rozkład normalny i asymetria rozkładu, metody transformacji danych, problem obserwacji wykazujących ekstremalne odchylenia od średniej. 5. Błąd doświadczenia i czynniki na niego wpływające, powtórzenia i ich związek z błędem doświadczenia, czynniki określające minimalną liczbę powtórzeń. 6. Metody ograniczania błędu doświadczenia: model eksperymentu, wykorzystanie współzmiennych, wielkość jednostki eksperymentalnej, ujednolicenie technik doświadczalnych, randomizacja. 7. Próba doświadczalna i kontrolna. Próba ślepa i podwójnie ślepa. Modele liniowe obserwacji dla doświadczeń w układzie dwóch grup. 8. Kontrola błędu w doświadczeniach z dwiema próbami. Statystyczna analiza wyników w doświadczeniach dwugrupowych. 9. Analiza wariancji, jej istota i cele. Efekty stałe i losowe. 10. Doświadczenia jednoczynnikowe w układzie trzech lub więcej grup. Kontrasty ortogonalne i porównania wielokrotne. 11. Modele dwuczynnikowe, interakcja, problem transformacji danych dla modeli dwuczynnikowych. 12. Współzależność między zmiennymi. Analiza regresji liniowej i nieliniowej. Regresja wielokrotna. 13. Metody nieparametryczne, rożnice między grupami zależnymi i niezależnymi, współzależność między zmiennymi. 14. Przygotowanie danych do publikacji. Piśmiennictwo dotyczące przedmiotu badań dostępne źródła i bazy danych, analiza zasobów bibliotecznych. 15. Komputerowe wspomaganie obliczeń. Porównanie najbardziej dostępnych pakietów statystycznych. Ćwiczenia 1. Przypomnienie podstawowych wiadomości ze statystyki matematycznej (próba, populacja, średnia, wariancja). Hipotezy statystyczne. Zagadnienia związane z weryfikacją hipotez. 2. Planowanie doświadczeń. Układy doświadczeń. Techniki wykonywania do-świadczeń. 3. Metody nieparametryczne (Test znaku, Wilcoxona, Wilcoxona-Manna-Whitneya", Współczynnik korelacji rangowej Spearmana) 4. "Chi kwadrat". Testy zgodności i niezależności 5. Testy istotności w populacjach o rozkładzie normalnym. 6. Przedziały ufności dla parametrów rozkładu cechy w populacji 7. Analiza wariancji w układzie jednoczynnikowym. 8. Komponenty wariancji. 9. Układ hierarchiczny. Analiza wariancji w układzie hierarchicznym i szacowanie komponentów wariancji. 10. Porównania wielokrotne. 11. Układy kwadratu łacińskiego i bloków losowanych. Analiza 12. Układ dwuczynnikowy z interakcją. 13. Korelacja i regresja. Analiza wariancji z regresją, Analiza kowariancji 14. Przygotowanie danych do publikacji. Zasady poprawnego konstruowania tabel i wykresów. 15. Zaliczenie przedmiotu |
Literatura: |
Regina Elandt. „Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa zootechnicznego” Robert G.D. Steel, James H. Torrie. „Principles and procedures of statistics. A biometrical approach”. Bolesław Żuk. „Biometria Stosowana” Adam Łomnicki. „Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników” Wanda Olech, Mateusz Wieczorek. „Zastosowanie metod statystyki w doświadczalnictwie zootechnicznym” |
Efekty uczenia się: |
posiada wiedzę dotyczącą metodologii pracy doświadczalnej pozwalającą na projektowanie, prowadzenie i analizę wyników eksperymentów zakresu bioinżynierii i dziedzin pokrewnych. dobiera metody opisu statystycznego próby, oceny rozkładu zmiennych losowych, estymacji parametrów populacji, weryfikacji hipotez, analizy wariancji i analizy regresji wykazuje znajomość zaawansowanych technologii oraz metod analizy instrumentalnej wykorzystywanych w bioinżynierii zwierząt planuje i wykonuje doświadczenia, analizuje i interpretuje uzyskane wyniki, wykorzystując odpowiednie narzędzia informatyczne i zasoby literatury wykonuje opis statystyczny próby, ocenia rozkłady zmiennych losowych, stosuje testy statystyczne i różne metody oceny zależności cech dobiera odpowiedni model zwierzęcy dla oceny parametrów fizjologicznych i patologicznych u zwierząt gospodarskich zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie, potrafi organizować proces uczenia się innych osób wykazuje przedsiębiorczość w działaniach zmierzających do zastosowania wiedzy z zakresu bioinżynierii zwierząt w pracy zawodowej ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki w pracy zawodowej i społecznej |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemne zaliczenie zajęć |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Jagusiak | |
Prowadzący grup: | Wojciech Jagusiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Jagusiak | |
Prowadzący grup: | Wojciech Jagusiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Jagusiak | |
Prowadzący grup: | Olga Derewicka, Wojciech Jagusiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Jagusiak | |
Prowadzący grup: | Olga Derewicka, Wojciech Jagusiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.