Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wykorzystanie markerów genetycznych w hodowli zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.1s.MAR.SM.HBIOZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wykorzystanie markerów genetycznych w hodowli zwierząt
Jednostka: Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt
Grupy: Biologia stosowana II stopnia I sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu student ma możliwość zapoznania się z wiedzą na temat rodzajów markerów genetycznych i ich klasyfikacji ze względu na budowę i sposób identyfikacji, charakterystyki allotypii immunoglobulin i lipoproteidów, polimorfizmu markerów klasy I i II, jak również prezentowana jest informacja o ewolucyjnych zmianach dotyczących mutacji w markerach genetycznych, metod analizy porównawczej sekwencji DNA i zaawansowanych technik molekularnych wykorzystywanych w celu poprawy selekcji i dobrostanu zwierząt.

Pełny opis:

Wykłady obejmują:

Klasyfikacja i rodzaje markerów genetycznych,

Grupy krwi u zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz ich wykorzystanie w praktycznej hodowli,

Genetyczny polimorfizm białek mleka i krwi u różnych gatunków zwierząt oraz ich praktyczne wykorzystanie,

Polimorfizm chromosomowy,

Wpływ głównego kompleksu zgodności tkankowej na podatność i odporność zwierząt na choroby,

Wpływ polimorfizmu genów na cechy użytkowe zwierząt gospodarskich,

Markery genetyczne warunkujące podatność na choroby u zwierząt gospodarskich i towarzyszących

Ćwiczenia obejmują:

Izolacja kwasów nukleinowych z komórek somatycznych mleka,

Określanie polimorfizmu białek surowicy krwi przy pomocy technik elektroforetycznych,

Analiza polimorfizmu antygenów erytrocytarnych we krwi różnych gatunków zwierząt przy pomocy testów hemolizy oraz aglutynacji,

Określanie polimorfizmu białek mleka przy pomocy rozdziału elektroforetycznego,

Oznaczanie wybranych polimorficznych genów mających wpływ na cechy użytkowe i zdrowie zwierząt gospodarskich z wykorzystaniem różnych odmian techniki PCR,

Analiza markerów RAPD,

Analiza kariotypu zwierząt gospodarskich przy użyciu technik cytogenetycznych,

Wykorzystanie sekwencjonowania następnej generacji do identyfikacji markerów genetycznych u zwierząt,

Analiza zmian SNP przy wykorzystaniu specjalistycznych programów komputerowych.

Literatura:

Reshma R.S., Das D.N. 2021. Chapter 9 - Molecular markers and its application in animal breeding. Advances in Animal Genomics, 123-140.

Brown T.A. 2019. Genomy. Wydawnicwto PWN.

Zuzanna Nowak.2015. Genetyka zwierząt w teorii i praktyce. Wydawnictwo SGGW.

Efekty uczenia się:

Student po skończonym kursie powinien znać rodzaje markerów genetycznych, klasyfikację markerów genetycznych ze względu na ich budowę i sposób identyfikacji, charakterystykę allotypii immunoglobulin i lipoproteidów, polimorfizm markerów klasy I i II, tendencje ewolucyjne dotyczące mutacji w markerach genetycznych, metody analizy porównawczej sekwencji DNA oraz zaawansowane metody i techniki wykorzystywane w celu poprawy selekcji i dobrostanu zwierząt.

Student powinien umieć wykonać analizy służące do zidentyfikowania polimorfizmu DNA w różnych fragmentach genomowego DNA przy użyciu metody PCR i jej odmian, zaproponować odpowiednie techniki selekcyjne służące poprawie zdrowia zwierząt, analizować procesy filogenetyczne na postawie sekwencji DNA, zidentyfikować polimorfizm białek mleka, surowicy krwi i erytrocytów stosując proste badania immunochemiczne oraz elektroforezę w żelu skrobiowym lub poliakrylamidowym, zastosować podstawowe techniki cytogenetyczne w analizie kariotypu zwierząt gospodarskich.

W ramach przeprowadzonych zajęć student powinien umieć pracować w grupie i kierować zespołem wykonującym analizy laboratoryjne oraz mieć świadomość ciągłego dokształcania, znając zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów - zaliczenie w formie pytań pisemnych, na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Zaliczenie ćwiczeń - zaliczenie obejmuje sprawozdanie z każdego bloku ćwiczeniowego. Sprawozdanie powinno zawierać wyniki przeprowadzonych analiz oraz ich interpretację. Aby uzyskać ocenę pozytywną student musi przedstawić co najmniej 70% sprawozdań z przeprowadzonych doświadczeń. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Pokorska
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Monika Bugno-Poniewierska, Dominika Kułaj, Joanna Pokorska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Pokorska
Prowadzący grup: Krzysztof Andres, Monika Bugno-Poniewierska, Dominika Kułaj, Joanna Pokorska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)