Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena mleka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.8s.HM.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0841) Weterynaria Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Higiena mleka
Jednostka: Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zakres przedmiotu obejmuje zasady higieny pozyskiwania i przetwórstwa mleka, higieniczne aspekty produkcji mleka surowego i przetworzonego, zapewnienie wysokiej jakości produkowanego mleka w systemie HACCP, wymagania weterynaryjne przy jego pozyskiwaniu i przetwórstwie, higieniczne zasady pozyskiwania mleka surowego i postępowania z nim na dalszych etapach jego przetwórstwa.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Definicja siary i mleka. Rola mleka w procesie ewolucji, ewolucja laktacji. Zastosowanie mleka w żywieniu ludzi i zwierząt. Produkcja mleka w krajach Unii Europejskiej. Rasy bydła mlecznego i wydajność mleczna.

2. Anatomia gruczołu mlekowego, fizjologia laktacji, wady wymion, zaburzenia laktacji. Hodowla i ocena krów mlecznych, genomika.

3. Właściwości fizykochemiczne siary i mleka. Różnice gatunkowe w zawartości podstawowych składników odżywczych. Podstawowe zasady odchowu cieląt.

4. Zasady doju, postępowanie z mlekiem po udoju zgodnie z przepisami weterynaryjnymi.

5. Dobra praktyka higieniczna (GHP), dobra praktyka produkcyjna (GMP) jako wymagania prawne w gospodarstwie produkcji mlecznej i zakładzie produkujący mleko.

6. Mastitis: etiologia, patogeneza, diagnostyka oraz leczenie, komórki somatyczne (LKS) i bakterie (OLD) w mleku.

7. Mastitis: niestandardowe leczenie, antybiotykoodporność (AMR), zasuszanie, orbesilacja, straty gospodarcze.

8. Procedury weterynaryjnie i choroby krów mlecznych w okresie okołoporodowym.

9. Podstawowe choroby metaboliczne krów mlecznych: etiologia patogeneza diagnostyka wraz z leczeniem.

10. Produkcja mocznika w organizmie krowy. Rola mocznik w mleku a zdrowie i wydajność mleczna krowy.

11. Higiena mleka surowego oraz produktów mlecznych. Zafałszowania, skażenia mleka. Kryteria mikrobiologiczne surowca.

12. Podstawowe procesy technologiczne w przetwórstwie mlecznym, metody utrwalania mleka.

13. Podstawy GHP/GMP i HACCP w punkcie odbioru mleka oraz w zakładzie przetwórczym w tym mycie i dezynfekcja urządzeń mleczarskich.

14. Zasady kontroli weterynaryjnej w gospodarstwie, punkcie odbioru mleka i w mleczarni.

15. Sprzedaż bezpośrednia (SB) działalność marginalna lokalna i ograniczona (MLO). Tradycyjne produkty mleczarskie, ChNP, ChOG, TSG.

Ćwiczenia:

Cechy fizyczne mleka - Gęstość – oznaczenie gęstości bezwzględnej mleka metodą areometryczną i oznaczenie gęstości względnej mleka metodą piknometryczną.

Cechy fizyczne mleka – Kwasowość – oznaczenie kwasowości rzeczywistej i potencjalnej mleka.

Cechy fizyczne mleka – Kwasowość - Oznaczenie kwasowości mleka próbą z błękitem bromotymolowym, oznaczenie kwasowości mleka próba z alizarolem.

Cechy chemiczne – Woda – Oznaczenie zawartości wody w mleku metodą suszarkową.

Cechy chemiczne – Białko - Oznaczenie zawartości białka metodą Kofranyiego, oznaczenie zawartości białka metodą formolową.

Cechy chemiczne – Azot – oznaczenie azotu białkowego i niebiałkowego.

Cechy chemiczne – Laktoza – oznaczenie zawartości laktozy metodą Bertranda.

Cechy chemiczne – Tłuszcz – oznaczenie zawartości tłuszczu metodą Gerbera.

Wykrywanie zafałszowania mleka - Wykrywanie zafałszowań mleka formaliną.

Wykrywanie substancji hamujących – Delvotest, Penzym.

Jakość higieniczna mleka - Ocena stanu zdrowotnego wymienia na podstawie wyników testu Whiteside’a, Ocena stanu zdrowotnego wymienia na podstawie testu TOK.

Ocena zdrowotności wymienia - Oznaczanie zawartości chlorków w mleku metodą Mohra.

Jakość mikrobiologiczna mleka - Ocena jakości higienicznej mleka na podstawie próby reduktazowej z resazuryną, Oznaczenie zawartości bakterii z wykorzystaniem Petrifilm.

Zasady hodowli krów mlecznych i produkcji mleka w gospodarstwach wielobranżowym. W ramach ćwiczeń wyjazd do gospodarstwa produkcji mlecznej.

Literatura:

Normy Inspekcji Weterynaryjnej i Unii Europejskiej, Rozporządzenie Komisji Weterynaryjnej nr.:2073/2005; 2074/2005; 852/2004; 853/2004; 2073/2005 oraz Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 maja 2017. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych.

Literatura

1. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce. 2004. Ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.

2. Litwińczuk Z. - Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych.

Efekty uczenia się:

Znajomość zasad nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad pozyskiwaniem, przechowywaniem, transportem i przetwórstwem mleka surowego oraz jego konfekcjonowaniem. Przygotowani zostaną specjaliści z zakresu oceny i kontroli jakości mleka.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne na ocenę (test wielokrotnego wyboru). Minimalny próg zaliczenia 60%:

0-59% - niedostateczny (2,0)

60-71% - dostateczny (3,0)

72-77% - dostateczny plus (3,5)

78-85% - dobry (4,0)

86-93% - dobry plus (4,5)

94-100% - bardzo dobry (5,0).

Udział oceny w ocenie końcowej stanowi 60%, pozostałe 40 % stanowi ocena z ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Ćwiczenia terenowe, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystian Popławski
Prowadzący grup: Edyta Bauer, Dominika Kułaj, Krystian Popławski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Ćwiczenia terenowe, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Edyta Bauer, Krystian Popławski
Prowadzący grup: Edyta Bauer, Dominika Kułaj, Krystian Popławski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)