Higiena mleka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.8s.HM.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Higiena mleka |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje zasady higieny pozyskiwania i przetwórstwa mleka, higieniczne aspekty produkcji mleka surowego i przetworzonego, zapewnienie wysokiej jakości produkowanego mleka w systemie HACCP, wymagania weterynaryjne przy jego pozyskiwaniu i przetwórstwie, higieniczne zasady pozyskiwania mleka surowego i postępowania z nim na dalszych etapach jego przetwórstwa. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Definicja siary i mleka. Rola mleka w procesie ewolucji, ewolucja laktacji. Zastosowanie mleka w żywieniu ludzi i zwierząt. Produkcja mleka w krajach Unii Europejskiej. Rasy bydła mlecznego i wydajność mleczna. 2. Anatomia gruczołu mlekowego, fizjologia laktacji, wady wymion, zaburzenia laktacji. Hodowla i ocena krów mlecznych, genomika. 3. Właściwości fizykochemiczne siary i mleka. Różnice gatunkowe w zawartości podstawowych składników odżywczych. Podstawowe zasady odchowu cieląt. 4. Zasady doju, postępowanie z mlekiem po udoju zgodnie z przepisami weterynaryjnymi. 5. Dobra praktyka higieniczna (GHP), dobra praktyka produkcyjna (GMP) jako wymagania prawne w gospodarstwie produkcji mlecznej i zakładzie produkujący mleko. 6. Mastitis: etiologia, patogeneza, diagnostyka oraz leczenie, komórki somatyczne (LKS) i bakterie (OLD) w mleku. 7. Mastitis: niestandardowe leczenie, antybiotykoodporność (AMR), zasuszanie, orbesilacja, straty gospodarcze. 8. Procedury weterynaryjnie i choroby krów mlecznych w okresie okołoporodowym. 9. Podstawowe choroby metaboliczne krów mlecznych: etiologia patogeneza diagnostyka wraz z leczeniem. 10. Produkcja mocznika w organizmie krowy. Rola mocznik w mleku a zdrowie i wydajność mleczna krowy. 11. Higiena mleka surowego oraz produktów mlecznych. Zafałszowania, skażenia mleka. Kryteria mikrobiologiczne surowca. 12. Podstawowe procesy technologiczne w przetwórstwie mlecznym, metody utrwalania mleka. 13. Podstawy GHP/GMP i HACCP w punkcie odbioru mleka oraz w zakładzie przetwórczym w tym mycie i dezynfekcja urządzeń mleczarskich. 14. Zasady kontroli weterynaryjnej w gospodarstwie, punkcie odbioru mleka i w mleczarni. 15. Sprzedaż bezpośrednia (SB) działalność marginalna lokalna i ograniczona (MLO). Tradycyjne produkty mleczarskie, ChNP, ChOG, TSG. Ćwiczenia: Cechy fizyczne mleka - Gęstość – oznaczenie gęstości bezwzględnej mleka metodą areometryczną i oznaczenie gęstości względnej mleka metodą piknometryczną. Cechy fizyczne mleka – Kwasowość – oznaczenie kwasowości rzeczywistej i potencjalnej mleka. Cechy fizyczne mleka – Kwasowość - Oznaczenie kwasowości mleka próbą z błękitem bromotymolowym, oznaczenie kwasowości mleka próba z alizarolem. Cechy chemiczne – Woda – Oznaczenie zawartości wody w mleku metodą suszarkową. Cechy chemiczne – Białko - Oznaczenie zawartości białka metodą Kofranyiego, oznaczenie zawartości białka metodą formolową. Cechy chemiczne – Azot – oznaczenie azotu białkowego i niebiałkowego. Cechy chemiczne – Laktoza – oznaczenie zawartości laktozy metodą Bertranda. Cechy chemiczne – Tłuszcz – oznaczenie zawartości tłuszczu metodą Gerbera. Wykrywanie zafałszowania mleka - Wykrywanie zafałszowań mleka formaliną. Wykrywanie substancji hamujących – Delvotest, Penzym. Jakość higieniczna mleka - Ocena stanu zdrowotnego wymienia na podstawie wyników testu Whiteside’a, Ocena stanu zdrowotnego wymienia na podstawie testu TOK. Ocena zdrowotności wymienia - Oznaczanie zawartości chlorków w mleku metodą Mohra. Jakość mikrobiologiczna mleka - Ocena jakości higienicznej mleka na podstawie próby reduktazowej z resazuryną, Oznaczenie zawartości bakterii z wykorzystaniem Petrifilm. Zasady hodowli krów mlecznych i produkcji mleka w gospodarstwach wielobranżowym. W ramach ćwiczeń wyjazd do gospodarstwa produkcji mlecznej. |
Literatura: |
Normy Inspekcji Weterynaryjnej i Unii Europejskiej, Rozporządzenie Komisji Weterynaryjnej nr.:2073/2005; 2074/2005; 852/2004; 853/2004; 2073/2005 oraz Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 maja 2017. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych. Literatura 1. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce. 2004. Ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa. 2. Litwińczuk Z. - Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. |
Efekty uczenia się: |
Znajomość zasad nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad pozyskiwaniem, przechowywaniem, transportem i przetwórstwem mleka surowego oraz jego konfekcjonowaniem. Przygotowani zostaną specjaliści z zakresu oceny i kontroli jakości mleka. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne na ocenę (test wielokrotnego wyboru). Minimalny próg zaliczenia 60%: 0-59% - niedostateczny (2,0) 60-71% - dostateczny (3,0) 72-77% - dostateczny plus (3,5) 78-85% - dobry (4,0) 86-93% - dobry plus (4,5) 94-100% - bardzo dobry (5,0). Udział oceny w ocenie końcowej stanowi 60%, pozostałe 40 % stanowi ocena z ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Ćwiczenia terenowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystian Popławski | |
Prowadzący grup: | Edyta Bauer, Dominika Kułaj, Krystian Popławski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Ćwiczenia terenowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Bauer, Krystian Popławski | |
Prowadzący grup: | Edyta Bauer, Dominika Kułaj, Krystian Popławski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.