Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny 1 R: Jakość, standaryzacja i certyfikacja żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES11.SM.TTZRZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny 1 R: Jakość, standaryzacja i certyfikacja żywności
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Prawne aspekty zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności. Normalizacja w produkcji, analizie i ocenie jakości żywności. Cele i zasady normalizacji.

Fałszowanie środków spożywczych a ich bezpieczeństwo i jakość. Bezpieczeństwo stosowania substancji dodatkowych a standaryzacja produkcji żywności.

Czynniki kształtujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Systemy i standardy w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności. Certyfikacja systemów i standardów.

Urzędowa kontrola żywności. Wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących.

Znakowanie środków spożywczych i przekazywanie konsumentom informacji. Systemy certyfikacji żywności.

Literatura:

Kowlaczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności. PWN Warszawa, 2016.

Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H.Beck, Wraszawa 2010

Kołożyn-Krajewska D. (red.) Higiena produkcji żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2007

Pałsiński M., Juszczak L. (red.) Wybrane zagadnienie nauki o żywności i zarządzania jakością. Wydawnictwo UR w Krakowie, 2012

Trziszka T. (red.) Jakość i bezpieczeństwo żywności. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2009

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

akty prawne regulujące bezpieczeństwo żywności w Polsce i UE; zasady normalizacji i standaryzacji.

czynniki kształtujące bezpieczeństwo żywności; systemy i standardy w zapobieganiu występowaniu zagrożeń i zafałszowań w żywności.

role laboratoriów badawczych i kontrolnych w obszarze bezpieczeństwa i jakości żywności oraz kompetencje i strukturę organów urzędowej kontroli żywności.

wymagania dotyczące znakowania środków spożywczych i przekazywania konsumentom informacji; systemy certyfikacji i oznaczenia nadawane środkom spożywczym w Polsce i UE.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

śledzenia nowości w nauce o żywności w celu uzupełnienia specjalistycznej wiedzy; podnoszenia poziomu swojej wiedzy i rozumie potrzebę dokształcania.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Lesław Juszczak
Prowadzący grup: Lesław Juszczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Lesław Juszczak
Prowadzący grup: Lesław Juszczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)