Elektyw specjalizacyjny 1 R: Jakość, standaryzacja i certyfikacja żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES11.SM.TTZRZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 1 R: Jakość, standaryzacja i certyfikacja żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Prawne aspekty zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności. Normalizacja w produkcji, analizie i ocenie jakości żywności. Cele i zasady normalizacji. Fałszowanie środków spożywczych a ich bezpieczeństwo i jakość. Bezpieczeństwo stosowania substancji dodatkowych a standaryzacja produkcji żywności. Czynniki kształtujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Systemy i standardy w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności. Certyfikacja systemów i standardów. Urzędowa kontrola żywności. Wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących. Znakowanie środków spożywczych i przekazywanie konsumentom informacji. Systemy certyfikacji żywności. |
Literatura: |
Kowlaczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności. PWN Warszawa, 2016. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H.Beck, Wraszawa 2010 Kołożyn-Krajewska D. (red.) Higiena produkcji żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2007 Pałsiński M., Juszczak L. (red.) Wybrane zagadnienie nauki o żywności i zarządzania jakością. Wydawnictwo UR w Krakowie, 2012 Trziszka T. (red.) Jakość i bezpieczeństwo żywności. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2009 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: akty prawne regulujące bezpieczeństwo żywności w Polsce i UE; zasady normalizacji i standaryzacji. czynniki kształtujące bezpieczeństwo żywności; systemy i standardy w zapobieganiu występowaniu zagrożeń i zafałszowań w żywności. role laboratoriów badawczych i kontrolnych w obszarze bezpieczeństwa i jakości żywności oraz kompetencje i strukturę organów urzędowej kontroli żywności. wymagania dotyczące znakowania środków spożywczych i przekazywania konsumentom informacji; systemy certyfikacji i oznaczenia nadawane środkom spożywczym w Polsce i UE. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: śledzenia nowości w nauce o żywności w celu uzupełnienia specjalistycznej wiedzy; podnoszenia poziomu swojej wiedzy i rozumie potrzebę dokształcania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Lesław Juszczak | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Lesław Juszczak | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.