Elektyw kierunkowy I: Produkcja lodów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK1m.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Produkcja lodów |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z głównymi zagadnieniami związanymi z produkcją lodów i deserów mrożonych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Historia lodów. Definicja, podział i skład lodów. Produkcja i spożycie lodów w kraju i na świecie Charakterystyka składników lodów. Składniki suchej masy beztłuszczowej mleka. Tłuszcz mlekowy i roślinny. Substancje słodzące. Emulgatory. Stabilizatory. Substancje smakowo-zapachowe. Barwniki. Proces technologiczny produkcji lodów. Zasady bilansowania mieszanki lodziarskiej. Dozowanie i mieszanie składników. Obróbka termiczna mieszanki. Homogenizacja. Dojrzewanie. Zamrażanie. Formowanie. Hartowanie. Magazynowanie Maszyny i urządzenia do produkcji lodów. Dozowniki składników płynnych i sypkich. Tanki. Płytowe wymienniki ciepła. Homogenizatory. Budowa i zasada działania zamrażaczy o działaniu okresowym i ciągłym. Tunele hartownicze Postęp w produkcji lodów. Produkcja lodów bezlaktozowanych. Zatosowanie pre- i probiotyków w produkcji lodów. Lody o obniżonej zawartości tłuszczu i sacharozy Higiena produkcji lodów. Główne przyczyny wad lodów i sposoby zapobiegania. Wady wyglądu i barwy. Wady struktury i konsystencji. Wady smaku i zapachu i topliwości. Tematyka ćwiczeń: Bilansowanie mieszanki lodziarskiej. Produkcja lodów w skali laboratoryjnej. Analiza sensoryczna i fizykochemiczna lodów |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Dzwolak W., Ziajka S. - Produkcja mlecznych deserów mrożonych. OW Hoża, Warszawa 1998. 2. Mleczarstwo. Technika i technologia. Tetra Pak, Lund 2013. 3. Praca zbiorowa: Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. Red. S. Ziajka. Wydawnictwo ART Olsztyn 1997. Uzupełniająca: 1. Arbuckle W.S. - Ice cream. AVI Book, New York 1986 2. Biuletyn FIL/IDF - Ice cream. Special Issue 9805, 1998. 3. Praca zbiorowa: Ćwiczenia z analizy mleka i produktów mlecznych. Red. S. Zmarlicki, Warszawa 1981 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - definicję, rodzaje oraz ogólny skład lodów, główne składniki lodów oraz ich rolę w kształtowaniu jakości lodów; - podstawy teoretyczne produkcji lodów, główne operacje i procesy technologiczne stosowane w produkcji lodów oraz ich wpływ na jakość gotowego produktu, postęp w produkcji lodów; - podstawowe zasady higieny produkcji lodów, zagrożenia w produkcji lodów na każdym etapie ich produkcji, przyczyny i rodzaje wad lodów oraz ich charakterystykę. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - dokonać bilansu mieszanki lodziarskiej złożonej z określonych składników zgodnie z podanymi założeniami, wyprodukować lody w skali laboratoryjnej; - poddać analizie organoleptycznej, fizykochemicznej i reologicznej zarówno mieszankę lodziarską jak i gotowe lody na podstawie właściwie dobranych metod analitycznych; - nazwać i scharakteryzować urządzenia wchodzące w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji lodów; KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - pracy w grupie i wybierania działań służących realizacji określonych celów; - ponoszenia odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych przestrzegania parametrów technologicznych oraz podstawowych zasad higieny w produkcji lodów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej złożony z pytań otwartych; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych na ocenę. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Dorota Najgebauer-Lejko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Najgebauer-Lejko | |
Prowadzący grup: | Dorota Najgebauer-Lejko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.